Siriza pita narod, bankrot sve bliže

Izvor: Deutsche Welle, 27.Jun.2015, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siriza pita narod, bankrot sve bliže

Levičarska vlada u Atini namerava da 5. jula održi referendum o merama štednje koje budu dogovorene sa poveriocima. Ipak, pitanje je da li će do tada ikakvog dogovora biti – i da li će ga biti uopšte.

U slučaju sporazuma sa međunarodnim kreditorima grčki premijer Aleksis Cipras želi da održi referendum o predloženim merama štednje. Grčki narod bi trebalo da glasa 5. jula, a Cipras obećava da će se pridržavati rezultata glasanja, kakvi god da budu. Ukoliko naredne >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << runde pregovora ne donesu drastične promene u zahtevima poverilaca, nema sumnje da će Siriza biti protiv dogovora. „Neke od tih institucija i partnera verovatno imaju nameru da ponize čitav jedan narod“, rekao je grčki premijer.

Narod će odbiti dalje mere štednje, smanjenje penzija i plata i povećanje poreza, uveren je i Jorgos Kondros, iz glavnog odbora Sirize. „Grčki narod je veoma dobro informisan o čemu se ovde radi. I zato će doneti odluku koja je u njegovom interesu“, rekao je Kondros za Dojčlandfunk. On smatra da je Grčkoj postavljen ultimatum od strane krugova koji dovode i sam evropski projekat u pitanje. „Oni ne žele alternativu koja kaže da politika štednje ne vodi nikuda osim u recesiju i problem za narod. Mi smo na sto stavili drugi predlog – da ponovo pričamo o rastu, borbi protiv nezaposlenosti, socijalnoj državi i pravednoj raspodeli.“

Slično su se izjasnili gotovo svi vodeći političari Sirize. Opoziciona Nova demokratija koristi priliku da se, kao i prethodnih dana, preporuči kao alternativa aktuelnoj vlasti. Tako je bivši konzervativni premijer Antonis Samaras rekao da je Cipras doveo zemlju u ćorsokak. „Sada postoji samo izbor između lošeg dogovora sa donatorima i napuštanja evrozone“, dodao je on.

Šta ima više da se razgovara?

U Briselu se u subotu popodne nastavljaju pregovori. Isprva je bilo planirano da se nekakav kompromis isposluje do utorka, kada ističe važeći aranžman sa Grčkom. Tada bi Grčka trebalo da vrati 1,6 milijardi evra MMF-u, a mogla bi to da uradi samo ako kreditori daju zeleno svetlo za novih 7,2 milijarde evra pomoći.

Svi aktuelni tekstovi o grčkoj krizi.

Najava referenduma promenila je planove. Tako je nemački ministar finansija Volfgang Šojble pre nove runde pregovora rekao da su Grci, najavljujući referendum, „napustili pregovarački sto“. Ni njegov finski kolega Aleksander Štub ne vidi mogućnost da do dogovora dođe. Takođe odbija Ciprasov zahtev da se program pomoći produži za pet dana, do održavanja referenduma. Slično se izjasnio i šef evrozone Jarun Diselblum koji nije znao da kaže kakve će posledice imati odluka Atine.

Drugačije se izjasnio nemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel. Ovaj socijaldemokrata je rekao da referendum možda i ima smisla – ali samo ako se građanima predstavi dogovor o kojem se glasa. „Nisam međutim siguran da li će svi detalji programa već do tada biti ispregovarani. Naravno, gospodin Cipras može da pita građanke i građane samo o stvarima koje su čvrsto dogovorene, kako ne bi posle referenduma ponovo imali razne interpretacije“, rekao je Gabrijel za Dojčlandfunk.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.