Sirijske snage koristile nervni gas u četiri napada?

Izvor: RTS, 01.Maj.2017, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijske snage koristile nervni gas u četiri napada?

Snage sirijske vlade koristile su smrtonosni nervni gas u četiri skorašnja napada, tvrdi Hjuman rajts voč u najnovijem izveštaju, navodeći da postoji "jasan obrazac" korišćenja hemijskog oružja koji bi mogao predstavljati zločin protiv čovečnosti.
Snage predsednika Bašara el Asada takođe pojačavaju upotrebu hlorina i počele su da koriste projektile "zemlja–zemlja" napunjene hlorinom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u borbama oko Damaska, dodaje HRV.

"U poslednjih šest meseci vlada je koristila ratne avione, helikoptere i kopnene snage da izruči hlorin i sarin u Damasku, Hami, Idlibu i Alepu", rekao je izvršni direktor HRV Kenet Rot, prenosi AFP.
Tvrdi da je reč o raširenoj i sistematskoj upotrebi hemijskog oružja.
HRV navodi da je intervjuisao 60 svedoka i prikupio fotografije i video-snimke koji potvrđuju sumnje da je u napadu na grad Kan Šejkun 4. aprila i u još tri napada u decembru 2016. i martu 2017. godine korišćeno hemijsko oružje.
U Kan Šejkunu su u tom napadu poginule najmanje 92 osobe, uključujući 30 dece, dodaje HRV.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HRV: Sirijske snage koristile nervni gas u četiri napada

Izvor: B92, 01.Maj.2017

Njujork -- Snage sirijske vlade koristile su smrtonosni nervni gas u četiri skorašnja napada, tvrdi Hjuman rajts voč (HRV) u najnovijem izveštaju...Organizacija navodi da postoji "jasan obrazac" korišćenja hemijskog oružja, koji bi mogao predstavljati zločin protiv čovečnosti...Snage predsednika...

Nastavak na B92...

Hjuman rajts voč: Sirijske snage koristile nervni gas u četiri napada

Izvor: Blic, 01.Maj.2017

Snage sirijske vlade koristile su smrtonosni nervni gas u četiri skorašnja napada, tvrdi Hjuman rajts voč (HRV) u najnovijem izveštaju, navodeći da postoji "jasan obrazac" korisćenja hemijskog oružja koji bi mogao predstavljati zločin protiv čovečnosti...Snage predsednika Bašara al Asada takođe...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.