Sirijska vojska koncentriše snage prema Idlibu za konačni obračun sa teroristima

Izvor: Vostok.rs, 30.Avg.2018, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska vojska koncentriše snage prema Idlibu za konačni obračun sa teroristima

Sirijske snage pripremaju ofanzivu u provinciji Idlib i okolnim rejonima kako bi se konačno neutralisali teroristi i oslobodila poslednja teritorija zemlje pod kontrolom terorista. Idlib je jedina preostala provincija koju većinom kontrolišu teroristi.

Prema nekim izveštajima, ofanziva bi prvo trebala početi na jugu i zapadu provincije, dok bi sam grad Idlib ostao po strani. Kako se navodi, plan prve faze ofanzive je već spreman.

Prvi na udaru će biti teroristi u gradu Džisr el Šugur, ravnica Gab na zapadu provincije, kao i gradovi Latamena, Han Šejhun i Maret el Numan na jugu.


Nakon zauzimanja ovih gradova sirijska vojska bi preuzela kontrolu nad auto-putevima koji povezuju Alep, Hamu i Latakiju.
Sirijska vojska koncentriše snage prema Idlibu za konačni obračun sa teroristima



Poslednjih nedelja sirijska vojska je bacala nad Idlibom letke sa pozivom na predaju, dok je istovremeno ojačala svoje pozicije na granici provincije.

Takođe velike snage sirijske vojske se šalju u pravcu Idliba.

Zvaničnici Sirijske arapske armije su izdali zvanično saopštenje da je prelaz Abu Duhur, koji se nalazi u provinciji Idlib zatvoren za prelazak. 


Prema izvorima iz vojske, komanda Sirijske arapske armije se odlučila na taj korak nakon što su procenili da je većina civila napustila oblast koja će biti poprište borbenih dejstava. 


Još pre dve nedelje vojska je pozvala sve civile da napuste oblast koju kontrolišu džihadisti kroz prolaz Abu Duhur. 


Od trenutka poziva, pa do danas, više od 9000 civila je preko prelaza napustilo teritoriju džihadista i otišlo iza linija Sirijske arapske armije. 


Zatvaranje prelaza se poklopilo sa dolaskom elitnih Tigrovih snaga na linije fronta u Idlibu. 


Očekuje se da će uz novoformiranu "Obalsku stražu" Republikanske garde i Četvrtu tenkovsku diviziju, Tigrove snage činiti udarnu pesnicu u predstojećoj ofanzivi. 

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut

Vostok,
Pravda

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.