Sirija: Napad Izraela objava rata

Izvor: Blic, 05.Maj.2013, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija: Napad Izraela objava rata

Današnji napad na nacionalno vojno postrojenje je objava rata od strane Izraela, izjavio je za CNN zamenik sirijskog ministra za spoljne poslove Faisal al Mekdad.

Al Mekdad je istakao da napad označava savez između islamskih terorista i Izraela. On je dodao da će se Sirija osvetiti Izraelu na svoj način i u svoje vreme.

Tokom noći serija velikih eksplozija potresla je okolinu Damaska, podstičući navode da je Izrael pokrenuo napad na zemlju u dvogodišnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << građanskom ratu. Sirija je optužila Izrael da je ispalio rakete vojni istraživački centar u Džamraji, predgrađu Damaska.

U izveštaju sirijske državne televizije navodi se da je napad pomogao pobunjenicima koji se u tom delu zemlje bore protiv vladinih snaga.

Izraelska vojska nije ni potvrdila ni porekla navode sirijske televizije.

- Ne komentarišemo takve izveštaje – rekao je kratko portparol izraelske vojske.

Jedan neimenovani zvaničnik izraelske vojske rekao je CNN-u da su dva antiraketna sistema razmeštena na sever zemlje.

U međuvremenu, američki zvaničnici su rekli za CNN da Sjedinjene Američke Države smatraju da je Izrael izvršio vazdušni napad na Siriju.

Izrael je pokrenuo vazdušni napad na Siriju u četvrtak ili petak, rekli su oni.

Na osnovu prvih podataka, SAD ne smatraju da su izraelski avioni ušli u sirijski vazdušni prostor radi napada.

Izraelska vojska nije komentarisala ni ove navode.

Međutim, Izrael je davno rekao da će mu se na meti naći bilo koji transfer oružja Hezbolahu ili drugim terorističkim grupama, kao i svaki pokušaji da se sirijsko oružje prokrijumčari u Liban, što bi moglo da bude pretnja Izraelu.

- Mi posmatramo sve što se tiče kretanja ovakvog oružja. Imamo sredstva da to radimo – rekla je danas CNN-u zvaničnica izraelskog ministarstva odbrane Sara Sidner.

Poslanik u izraelskom parlamentu Šaul Mofaz rekao je da se Izrael ne meša u sirijski građanski rat, već da njegova zemlja mora da se štiti od libanskih militanata.

- Izraelu je voma važno da isturena ruka Irana, odnosno Liban, bude zaustavljena. Sve što ide u ruke Hezbolahu nije direktno povezano sa pobunejnicima. Izrael se nikada nije mešao u njihove akcije. Ipak, Hezbolah je duboko umešan u događaje u Siriji. Hezbolah pomaže Irancima da se upravljaju protiv pobunjenika – rekao je on.

Ni Liban ni Hezbolah nisu danas komentarisali ove navode.

Povezane vesti: Izrael razmestio odbrambeni sistem na severu Novi napad Izraela u Siriji, meta ponovo rakete za Hezbolah Izrael bombardovao metu u Siriji

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Izraelski napadi su “objava rata”

Izvor: SandzakPress.net, 06.Maj.2013, 18:19

Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Faizal Mekdad rekao je da izraelski avionapadi predstavljaju “objavu rata” Izrealeca. Mekdad je rekao da će se Sirija osvetiti za napad “u svoje vrijeme i na svoj način”. “Ovaj napad je pokazao da postoji savez između Izraela i islamista koji...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.