Izvor: B92, 13.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širenje nuklearnog oružja pretnja

Minhen -- Generalni sekretar UN-a Kofi Anan upozorava da bi se svet uskoro mogao suočiti sa više zemalja koje imaju nuklearno naoružanje.

Anan u svom govoru na Konferenciji o bezbednosti koja se održava u Minhenu, nije imenovao nijednu zemlju, ali je rekao da bi se to moglo dogoditi ukoliko se nešto ne preduzme u pooštravanju postojećih pravila.

Podsetimo, odnosi Severne Koreje i SAD-a, prošče sedmice su se zaoštrili kada je komunistička vlada S.Koreje objavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da poseduje nuklearnu bombu, u trenutku kada zapadne zemlje pokušavaju da od Irana dobiju sigurne podatke o nuklearnim aktivnostima te zemlje.

Pojavu nuklearnog širenja sprečavao je Sporazum o neproizvodnji nuklearnog naoružanja, podsetio je Anan koji je stoga poručio da, ako se ne budu preduzeli novi koraci, svet može zadesiti upravo ta pojava. Prema Ananu, jedini način da se svet ozbiljno suoči sa pretnjama od nuklearnog širenja, jeste da se deluje zajedno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.