Širak otvorio dušu

Izvor: Politika, 13.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širak otvorio dušu

Francuski predsednik prvi put govorio o dosad malo poznatim detaljima iz privatnog života

Pariz – Francuski predsednik Žak Širak izazvao je proteklog vikenda veliku pažnju francuske javnosti, otvorivši prvi put dušu pred milionima gledalaca jedne vrlo popularne televizijske emisije u kojoj je govorio o dosad malo poznatim detaljima iz privatnog života i svoje duge, 40-godišnje političke karijere.

Učestvujući u subotu u emisiji "Vivman dimanš" >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << televizije Frans-2, u kojoj je bio glavni gost najpopularnijeg francuskog voditelja zabavnih emisija Mišela Drukera, Širak se dotakao mnogih tema, ne libeći se da govori i o nekim intimnim detaljima privatnog života.

Razgovor je vođen povodom knjige "Stranac u Jelisejskoj palati" Pjera Peana, novinara koji je bio biograf i pokojnog Fransoa Miterana. Knjiga će se tek ove nedelje pojaviti u knjižarama, ali neki zanimljivi detalji su već objavljeni u nedeljniku "Marijan", što je za Mišela Drukera bio povod da zapodene razgovor sa Širakom i njegovom suprugom Bernadetom.

Širak je u Peanovoj knjizi, koja se smatra nekom vrstom njegovog političkog testamenta, ali i zanimljivim svedočanstvom o političkim borbama, prijateljima i neprijateljima i odnosima sa SAD, prvi put govorio o mogućnosti definitivnog odlaska iz političkog života.

Odgovarajući na direktno pitanje voditelja emisije da li postoji i život posle politike, Širak je rekao "Da. Sve do smrti" i onda dodao: "Pokušaću da Francuskoj i Francuzima služim na drugi način".

Iako je Jelisejska palata potom pokušala da ublaži komentare, u kojima je ta Širakova rečenica shvaćena kao najava njegovog definitivnog odlaska u penziju, analitičari su jednoglasni u uverenju da se Širak dosita neće kandidovati za treći mandat.

Konačna odluka o tome, u svakom slučaju, još nije doneta, a Širak ju je najavio za kraj marta.

Ostaje da se vidi da li će – ako sam ne bude kandidat – Širak podržati kandidata desnice Nikolu Sarkozija, sa kojim je poslednjih godina u ambivalentnim odnosima – više u suparništvu nego u saradnji.

Svog mogućeg naslednika u Jelisejskoj palati je, međutim, pohvalio kao "aktivnog, inteligentnog, političara prvog reda", iako nije porekao "razlike u stavovima"

"Sarkozi je", kaže Širak, "liberalniji nego što sam ja."

Razlike u stavovima istakao je i kad je reč o odnosu prema SAD: Širak je oštar protivnik američke invazije na Irak, a Sarkozi se smatra proameričkim političarem.

U dosad jedinstvenom svedočanstvu o privatnom životu, Širak, koji se smatra diskretnim političarem, otkriva da je najveća tragedija njegovog života bolest njegove prve ćerke Lorans.

Sa 48 godina, Lorans se još nije oporavila od anoreksije... Njoj je potrebna stalna nega, objasnio je Širak.

"Možda sam mogao više da uradim za nju", dodao je i izrazio žaljenje što tokom svoje političke karijere nije posvetio dovoljno vremena porodici.

Predsednik je govorio i o svom ljubavnom životu, negirajući tvrdnje da je ikada planirao da napusti svoju ženu Bernadet, ali i ne poričući bogatu ljubavnu prošlost.

"Ljubavne avanture nisu igrale odlučujuću ulogu u mom životu. Bilo je žena koje sam voleo mnogo, ali vrlo diskretno", ispovedio se on.

Veliki deo komentara Širak je posvetio svojim prethodnicima, kako sa desnice tako i sa levice. Socijalističkog predsednika Fransoa Miterana nazvao je "veoma inteligentnim i obrazovanim čovekom".

Širak je, takođe, rekao da bi voleo da ostane upamćen kao predsednik koji je branio tolerantnost u Francuskoj.

On, međutim, iznosi uverenje da je svih godina koje je proveo na čelu države mogao da uradi više.

"Ne može se reći da ništa nije urađeno, ali može se konstatovati da nismo u potpunosti ispunili ambicije", rekao je Širak.

Tanjug

[objavljeno: 13.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.