Sin Kima Džonga Ila tajno imenovan u parlament?

Izvor: Blic, 29.Jun.2010, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sin Kima Džonga Ila tajno imenovan u parlament?

Najmlađi od tri sina severnokorejskog vođe Kima Džonga Ila imenovan je prošle godine u parlament, u okviru priprema za eventualno nasleđivanje očeve funkcije, prenosi "Telegraf". Kim Džong Il priprema sina za poziciju lidera Severne Koreje

Ime Kima Džonga Una (27) nije se nalazilo na zvaničnoj listi 687 poslanika Vrhovne narodne skupštine, izabranih 8. marta 2009. godine. Međutim, list "Dong A Ilbo", citirajući zapadne izvore upućene u severnokorejske afere, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je Džong Un imenovan pod pseudonimom Kim Džong.

On se takmičio za birački broj 216, kako bi obeležio rođendan svog oca, 16. februar, naveo je list. Novinar "Dong A Ilba" kaže da Džong Unovo ime nije bilo na objavljenoj listi poslanika, jer je Severna Koreja želela da sakrije njegovo imenovanje.

Ujedinjeno ministarstvo Severne Koreje i Nacionalna obaveštajna služba navode da ne mogu odmah da potvrde ove izveštaje.

Jang Mu Džin sa univerziteta u Seulu kaže da su šanse da je Džong Un tajno "ubačen" u parlament 50:50.

"Ukoliko su izveštaji medija tačni, Pjongjang je možda želeo da izbor Džong Una drži u tajnosti zbog političke osetljivosti pitanja nasledstva vlasti", objasnio je Jang.

Izvori navode da je ova komunistička država počela da gradi kult ličnosti Džong Una.

Svuda se naširoko navodi da je mesto eventualnog naslednika 68-godišnjeg Kima Džonga Ila, koji je pretrpeo moždani udar u avgustu 2008, rezervisano za njegovog najmlađeg sina.

Zvanični severnokorejski mediji objavili su da će vladajuća partija sazvati redak sastanak ključnih delegata u septembru, radi izbora novih vođa. Ovo će biti treći takav sastanak otkako je osnovana država 1948. godine.

Analitičari kažu da će Džong Un, školavan u Švajcarskoj, verovatno biti imenovan kao politički naslednik na tom sastanku. Međutim, neki analitičari se pitaju koliku će moć Džong Un da ima, s obzirom na njegove godine i iskustvo.

Kim Džong Il preuzeo je funkciju lidera od svog oca, osnivača države Kima Ila Sunga, koji je umro 1994.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.