Simon Vizental traga za hrvatskim nacistom

Izvor: Vesti-online.com, 04.Dec.2009, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Simon Vizental" traga za hrvatskim nacistom

Direktor centra "Simon Vizental" u Jerusalimu Efraim Zurof izjavio je da je u toku istraga protiv bivših nacista koji na slobodi žive na Balkanu i da se traga za jednim nacistom iz doba NDH koji živi u Hrvatskoj.

"U toku je istraga protiv jednog naciste srednjeg ranga, pripadnika NDH koji živi u Hrvatskoj. Zbog prirode posla ne mogu ništa više od toga da vam kažem", istakao je Zurof, direktor "Simon Vizental" centra.

"Sada proveravamo da li je ta ličnost iz Hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u vreme Tita bila osuđivana za svoja nedela počinjena u NDH. Ukoliko jeste, onda neće biti moguće izvoditi je ponovo na sud. Ukoliko nije, tražićemo od Zagreba da podigne optužnicu. To nije osoba koja je živela u Latinskoj Americi, a ne mogu vam čak reći ni da li je muškog ili ženskog pola", naveo je Zurof.

On smatra da rasprava o broju žrtava u Jasenovcu mora da se okonča i predlaže da se oformi stručna međunarodna komisija kojoj bi se na uvid pružili svi arhivski dokumenti i istorijska građa.

"Uz pomoć forenzičara došlo bi se do procene o stvarnim razmerama likvidacije u logoru Jasenovac. Ako želimo da utvrdimo istorijsku istinu o zločinima u Drugom svetskom ratu, onda, zaista, ne može da se toleriše nagađanje o žrtvama, razlika između 50.000 i 700.000 toliko je neverovatna da ne može da se uvrsti ni u jednu ozbiljnu istorijsku činjenicu", smatra on.

Zurof je rekao da aveti prošlosti neće mirovati dok god se manipuliše brojem žrtava. "Kako vreme prolazi, sve teže je postići zaključak o nečem tako jezivom kao što je bio najveći koncentracioni logor na Balkanu. Politika se i ovde upliće u pravdu, pa i u istoriju. Zaključak bi morale da priznaju obe strane - i hrvatska i srpska. Tek tada počinje neophodan proces lečenja", smatra Zurof.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.