Izvor: B92, 20.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šiiti odneli pobedu u Iraku

Bagdad -- Koalicija šiitskih verskih partija osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima u Iraku, koji su održani pre pet nedelja.

Iako će imati 128 poslanika, Šiiti ne mogu samostalno da formiraju vladu jer nemaju većinu u parlamentu od 275 mesta. Iako su mnogi Suniti bojkotovali izbore održane 15. decembra, u novom iračkom parlamentu naći će se i predstavnici dve njihove partije koje su ukupno osvojile 55 poslaničkih mesta.

Kurde će predstavljati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 53 poslanika, a partija bivšeg iračkog premijera Ajada Alavija dobila je 25 poslanika. Sve partije, izuzev sunitskih, osvojile su dosta manje mandata u odnosu na izbore iz Januara 2005. godine.

Britanski analitičar politike na Bliskom istoku Adal Darviš kaže da ti rezultati pokazuju da je irački narod razočaran onim što je do sada urađeno. Darviš je ocenio za BBC da je veoma ohrabrujuća činjenica da su Iračani počeli da ocenjuju rad svoje vlade i da kažnjavaju ili nagrađuju svoje političke predstavnike. On ističe da će, ukoliko samo Šiiti i Kurdi naprave vladu, sigurno doći do građanskog rata u Iraku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.