Sifilis - panevropski problem

Izvor: Deutsche Welle, 18.Jul.2019, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sifilis - panevropski problem

Dugo je ova ozloglašena polna bolest bila potisnuta. Ali već nekoliko godina broj obolelih je u porastu. Prema jednom zdravstvenom izveštaju broj zaraženih sifilisom u Evropi veći je od broja obolelih od side.

Broj potvrđenih slučajeva sifilisa u Evropi se u nekoliko prethodnih godina naglo povećao. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) je to ustanovio u izveštaju koji analizira širenje ove polne zarazne bolesti u periodu od 2007. do 2017. U 30 evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << država.

Posebno često se inficira grupa muškaraca u starosnoj dobi između 25 i 34 godine. U izveštaju se navodi da je od 2010. broj obolelih na godišnjem nivou porastao za 70 odsto. I dostigao rekordan broj od 33.189. slučajeva u godini 2016. dok je broj obolelih za 2017. 29.944.  Zdravstvena agencija Evropske unije ECDC je tako došla do brojke od ukupno 260.505 zaražene osobe tokom deset godina.

Više sifilisa od side

Prvi put od početka dvehiljaditih broj obolelih od sifilisa nadmašio je broj obolelih od side. U Nemačkoj su se sifilisom u spomenutom periodu zarazile ukupno 7473 osobe. Time Nemačka zu Island, Irsku, Maltu i Veliku Britaniju spada među pet zemalja u kojima se broj slučajeva zaraze od 2010. više nego udvostručio.  Berlinski Institut Robert Koh (RKI) je već krajem 2018. upozorio da broj zaraženih osoba u Nemačkoj i dalje raste.

Bakterija siflisa

Direktor programa za HIV i polne bolesti pri Evropskom centsru za prevenciju i kontrolu bolesti sa sedištem u Stokholmu, Endrju  Amato-Gauči kaže da je povećanje broja osoba zaraženih sifilisom u Evropi „rezultat više faktora kao što su seks bez kondoma i sa više seksualnih partnera, kombinovan sa smanjenjem straha da će doći do infekcije HIV-om“.  I nemačka organizacija Pomoć za obolele od side vidi slične razloge, ali njima dodaje i veću spremnost obolelih da se podvrgnu testu koji otkriva bolest. Organizacija navodi da su homoseksualne i biseksualne osobe kontinuirano pozivane da se podvrgnu i pregledu za otkrivanje sifilisa. Problem je da bolest često protiče bez simptoma.

Povratak potisnutog

Sifilis je potisnut osamdesetih godina prošlog veka kada se iz straha od side promenilo seksualno ponašanje stanovništva i omasovila upotreba kondoma. Međutim, trend se poslednjih godina promenio. Ova bakterijska infekcija često protiče bez simptoma, dok u nekim slučajevima na penisu izraste čir koji nije bolan. Ako se odmah ne primeni terapija antibioticima onda mogu da nastupe simptomi kao što je groznica, umor, glavobolja kao bolovi u zglobovima i mišićima, te oticanje limfnih čvorova. Tek nakon nekoliko godina bolest, ukoliko se ne leči, dovodi do oštećenja mozga i krvnih sudova.

Svetske statistike pokazuju da je broj novih slučajeva polnih bolesti ostao skoro nepromenjen – Svetska zdravstvena organizacija je ustanovila još u junu da se na planeti dnevno polnim bolestima zarazi oko milion ljudi.

Na četiri zarazne bolesti – hlamidiozu,  gonoreju, sifilis i trihomonijazu – u svetu otpada čak 376 miliona novih slučajeva godišnje.

dd/hk/uh(dpa,rtr,afp)

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.