Izvor: RTS, 01.Jul.2022, 08:07

Si u Hongkongu: Uređenje "jedna zemlja, dva sistema" pokazalo se kao dobro

Obeleženo 25 godina od povratka Hongkonga pod vlast Pekinga, nakon 156 godina britanske kolonijalne vladavine. Nema razloga za promenu formule upravljanja u Hongkongu "jedna zemlja, dva sistema", poručio je kineski predsednik Si Đinping, koji je prisustvovao zakletvi novog lidera tog grada Džona Lija.
Si Đinping je rekao da činjenice pokazuju da "jedna zemlja, dva sistema" ima snažnu vitalnost i da je u stanju da obezbedi dugoročan prosperitet i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stabilnost u Hongkongu, kao i blagostanje hongkonških sunarodnika, prenosi Rojters.

Poručio je da je reč o dobrom uređenju, te da će budućnost Hongkonga biti lepša ukoliko se nepokolebljivo insistira na njemu.
"A Hongkong će sigurno dati novi i veći doprinos podmlađivanju kineske nacije", dodao je Si.
Kineski predsednik je zajedno sa suprugom juče doputovao u Hongkong kako bi prisustvovao obeležavanju 25. godišnjice povratka bivše britanske kolonije pod vlast Pekinga i inauguracije novog gradskog lidera Džona Lija.
Svi zvaničnici su na ceremoniji nosili maske i držali udaljenost od jednog metra, a nisu se ni rukovali zbog strogih epidemijskih mera usled porasta kovid infekcija u Hongkongu.

Novi izvršni direktor Specijalnog administrativnog regiona Hongkonga Džon Li, bivši policajac koji je kao načelnik bezbednosti grada nadgledao uvođenje novog zakona o nacionalnoj bezbednosti, poručio je da je vladavina prava osnovna vrednost za globalni finansijski centar i da je taj zakon doneo potrebnu stabilnost nakon antivladinih protesta 2019. godine.
Si Đinping je poslednji put bio u Hongkongu 2017. godine, kada je odlazeća liderka Keri Lam polagala zakletvu.
Hongkong je predat Kini 1. jula 1997. godine, nakon 156 godina britanske kolonijalne vladavine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.