Si nakon razgovora sa Putinom: Kina za pregovore, protiv mentaliteta Hladnog rata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2022, 11:58

Si nakon razgovora sa Putinom: Kina za pregovore, protiv mentaliteta Hladnog rata

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je danas na komentar američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji je poručio da će svaka zemlja koja podržava rusku invaziju na Ukrajinu biti "udruženo obeležena".

Peking smatra da će zemlje, koje se mešaju u unutrašnje poslove drugih, biti one koje će "ukaljati" svoju reputaciju, rekao je na konferenciji za novinare portparol kineskog ministarstva Vang Venbin, prenosi Rojters.

Kina je juče pozvala na razgovore >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kojima bi se rešavala kriza u Ukrajini, bez direktnog pominjanja i kritikovanja vojnog napada Rusije, uz optužbe da su Vašington i njegovi saveznici pogoršali situaciju, preneo je AP.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing saopštila je novinarima da je „pitanje Ukrajine složeno sa svojom istorijskom pozadinom" i da je ono što se danas dešava "posledica delovanja više složenih faktora“.

Kina podržava ruske napore da reši krizu putem dijaloga

Kineski predsednik Si Đinping rekao je danas ruskom lideru Vladimiru Putinu da Kina podržava ruska nastojanja da reši ukrajinsku krizu putem dijaloga, javila je kineska državna ČTV.

Kako se navodi, dvojica lidera imala su telefonski razgovor povodom najnovije situacije i ukrajinske krize.

Si: Kina za pregovore, protiv mentaliteta Hladnog rata

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je danas posle razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom da Peking podržava rešavanje problema između Rusije i Ukrajine putem pregovora, kao i da treba odustati od mentaliteta Hladnog rata.

"U poslednje vreme situacija na istoku Ukrajine trpi nagle promene, što privlači povećanu pažnju međunarodne zajednice. Kina podržava rešavanje problema između Rusije i Ukrajine putem pregovora", rekao je kineski lider, preneo je Sputnjik.

Si je istakao da treba poštovati legitimne interese svih zemalja u sferi bezbednosti.

"Kina određuje svoju poziciju polazeći od suštine samog ukrajinskog pitanja. Neophodno je odustati od mentaliteta Hladnog rata, pridavati značaj i poštovati legalne interese svih zemalja u sferi bezbednosti, a takođe putem pregovora formirati uravnotežen, efikasan i održiv mehanizam evropske bezbednosti", dodao je Si.

Putin rekao je tokom razgovora sa kineskim kolegom da je Rusija spremna da održi razgovore na visokom nivou sa Ukrajinom.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fon Kramon: Neusaglašavanje Srbije sa EU po pitanju rata u Ukrajini odvešće je u samoizolaciju

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Feb.2022

Poslanica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon pozvala je danas srpsku Vladu i predsednika države da osude rusku invaziju na Ukrajinu i navela da će nesaradnja sa Evropskom unijom po tom pitanju odvesti Srbiju u samoizolaciju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Ukrajina evakuiše ambasadu u Moskvi, osoblje ide u Letoniju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2022, 11:18

Osoblje ukrajinske abmasade u Moskvi se evakuiše u Letoniju, saopštilo je danas letonsko ministarstvo spoljnih poslova u izjavi za Rojters..."To je bila njihova (ukrajinska) molba, mi smo to spremno dočekali i složili se. Pomažemo im u procesu evakuacije i pomoći ćemo im da se smeste u Letoniji",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.