Severnokorejska vojska dobila dozvolu za napad na SAD!

Izvor: Press, 04.Apr.2013, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severnokorejska vojska dobila dozvolu za napad na SAD!

- Službeno smo obavestili Belu kuću i Pentagon da će sve jača neprijateljska politika prema Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji i njene nuklearne pretnje biti slomljene, manjim i raširenim sredstvima za nuklearne udare. Nemilosrdna operacija severnokorejskih snaga je definitivno razmotrena i potvrđena- stoji u saopštenju državne novinske agencije KCNA.

SAD je odmah nakon toga objavio da će na ostrvo Guam prebaciti svoj protivraketni sistem THAAD i da pretnje Severne Koreje smatraju vrlo ozbiljnim i realnim. Američki ministar obrane Čak Hejgel rekao je kako SAD čini sve da bi smirio situaciju na Korejskom poluostrvu.

- Mi uzimamo ove pretnje za ozbiljno. Sjedinjene Države spremne su  da obrane američku teritoriju, naše saveznike i naše nacionalne interese- objavio je Pentagon.

Napetost na Korejskom poluostrvu je na vrhuncu, nakon nekoliko meseci konstantnih pretnji i provokacija, ceo svet strahuje da bi  situacija mogla dodatno da se zakomplikuje. 
Severna Koreja pomerila je projektile srednjeg dometa na svoju istočnu obalu, ali nije poznato da li planiraju da ih ispale ili njima samo pokazuju silu.

Pretpostavlja se da projektil "Musudan" ima domet od oko tri hiljade kilometara,što znači da bi mogao da uradi na južnokorejsku i japansku teritoriju, kao i američki Guam u Tihom oceanu.  Projektili su na obalu dopremljeni vozom jer se rampe za lansiranje nalaze na severoistočnoj obali.
Nove pretnje usledile su nakon što je Severna Koreja juče zabranila pristup Južnoj Koreji industrijskoj zoni Kaesong. Ovaj potez zvaničnici su ocenili kao nastavak rastućih tenzija između dve Koreje, navele su agencije.
Sjedinjene Države su saopštile da će uskoro poslati protivraketne sisteme na Guam da se brane od Severne Koreje. Vašington je obavešten o mogućem napadu od strane NDR Koreje, rekao je predstavnik vojske u saopštenju koje je prenela zvanična agencija KCNA. Nije poznato kako je to upozorenje predato pošto Severna Koreja nema diplomatske odnose sa Vašingtonom, primećuju agencije.
Pentagon prodaje borbene avione Južnoj Koreji  Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da je odobrilo prodaju 60 borbenih aviona Južnoj Koreji, a kao mogući modeli pominju se Lokhidov stelt F-35 ili Boingov F-15.
Pentagon je obavestio Kongres o mogućoj prodaji letelica, kao i radarskih sistema i elektronske opreme.Do najave o prodaji aviona došlo je baš u trenutku najveće krize između Severne i Južne Koreje u proteklih nekoliko decenija, ali u Vašingtonu kažu da su dogovori o prodaji napravljeni ranije.

Zvanični Seul će u narednih nekoliko meseci saopštiti za koji se tip aviona odlučio, a već se zna da će kupiti ukupno 60 letelica. Procenjuje se da bi ceo posao mogao da dostigne sumu od oko desetak milijardi dolara. 
Američki stručnjak za bezbednost izložio je CNN-u u najkraćim crtama mogući scenario ukoliko Severna Koreja napadne svoje susede i SAD. 




Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.