Severni prsten etnoturizma

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2011, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severni prsten etnoturizma

20.08.2011. -

Šta je etnoturizam, na koji način će on doprineti formiranju novih turističkih aranžmana? To se razmatra na severu Rusije, u glavnom gradu republike Komi Siktivkaru. Tamo se održava međunarodni forum Uloga etnokulturnog činioca u razvoju receptivnog i unutrašnjeg turizma. Mesto održavanja foruma nije izabrano slučajno. Prirodne lepote Komija su od bajne lepote. Njen narod pažljivo čuva drevne običaje i tradicije. Pored toga republika slavi svoju 90. godišnjicu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
Etnoturizam je postao popularan u čitavom svetu. U Rusiji se interesovanje prema etničkim maršrutama ispoljava u sociološkom anketiranju. 90 odsto repondenata bi htelo da kupi takve aranžmane.

Republika Komi se smatra u Rusiji jednim od najboljih mesta za turizam i odmor. Za Komi kažu da je to zemlja gde se rađa vazduh. 15 odsto njene ogromne teritorije pokrivaju netaknute šume pod zaštitom države. Tamo se izrađuje kiseonik koji udiše čitava Evropa. Tu ima 78 hiljada jezera. Teritorija nacionalnog parka Jugid Va se nalazi na spisku Svetske prirodne i kuliurne baštine UNESKO-a.

Danas se u republici aktivno razvija etnoturizam. Jedan od projekata se zove Ordim, šta znači Staza, - priča predsednik Međunarodnog društvenog pokreta Komi Vojtir Sergej Gabov.

On se sprovodi zajedno s Saamskim regionom u Finskoj – Laplandijom. Posebna pažnja se dodeljuje učešću u organizaciji turizma predstavnika autohtonih naroda, meštana. Pri tome postoje tri osnovna principa turizma, povezanog s etnokulturom: ekologičnost, etika i etničnost. Kod nas se u Komiju skoro u svakom rejonu obnavljaju praznici, povezani s narodnim tradicijama. Naprimer, u rejonima gde se bave uzgajanjem jelena održavaju se praznici odgajivača jelena. Održava se i festival pesama Vazilej.

Na međunarodnom forumu će biti predstavljeni investicioni infrastukturni projekti republike Komi u sferi turizma.

Važan događaj će biti otvaranje projekta Turistička kompozicija Sijanje Severa.

Turističke agencije republike Komi rade i na projektu Severni prsten. On će obuhvatiti finsku Laplandiju, Sankt-Peterburg, Arhangelsku oblast, Siktivkar i glavni grad Neneckog autonomnog okruga Narjan-Mar. Na projektu rade predstavnici svih pomenutih regiona. Prema rečima Sergeja Gabova, njegova realizacija će biti moguća zahvaljujući kofinansiranju. Polovinu sredstava će obezbediti finansijske organizacije EU, trećinu plaća finska strana. Finska je već podnela upit za razmatranje evropskim organizacijama. Ako projekat bude odobren, prvi turisti će moći da krenu turističkim turama severnih regiona već u oktobru ove godine.

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.