Severna i Južna Koreja spremne na pomirenje

Izvor: Vostok.rs, 11.Jun.2013, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna i Južna Koreja spremne na pomirenje

11.06.2013. -

Usijanje strasti na Korejskom poluostrvu polako jenjava. Predstavnici Seula i Pjonjganga dogovorili su se o pregovorima na ministarskom nivou, koji će biti održani narednih dana. Eksperti između ostalog upozoravaju da je ovaj sastanak samo prvi korak na putu ka normalizaciji odnosa Severa i Juga.

Narednih dana biće održan sastanak ministara Severne i Južne Koreje. Takvu izjavu dao je predstavnik Seula Kim Hen Sok koji je učestvovao u pregovorima sa predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Severne Koreje. Prvi korak ka normalizaciji situacije na Korejskom poluostrvu učinio je Pjongjang sredinom prošle nedelje — Komitet za mirno ujedinjenje Koreje objavio je saopštenje u kojem je pozvao južnjake za pregovarački sto. Tema treba da bude obnova ekonomske saradnje dve zemlje, kao i obnavljanje putovanja stanovnika Južne Koreje u turističku zonu Kumgang. Kako komentriše situaciju direktor za korejske istraživačke programe Ekonomskog instituta RAN Georgij Toloraja:

- Dve Koreje još jednom su završile ciklus napetosti, izgleda na inicijativu Pjongjanga, koji je i bio uzrok ove napetosti. Sada oni prelaze na period pregovora. Situacija je poznata. Ona se ponavljala mnogo puta u posleratnom periodu. Sada je Pjongjang rešio da pređe u mirovnu ofanzivu i obratio se Seulu sa inicijativom o pregovorima. I dobro je što Seul nije dugo razmišljao. Nije postvljao uslove o izvinjenjima ili neke druge, već je odamh pristao na pregovore. Pjongjang je sa svoje strane takođe napravio ustupak, pristavši na pregovore upravo na vladinom nivou, što je važno za Seul, pošto je poslednjih godina Pjongjang odbijao da ima posla sa južnokorejskom vladom.

Između ostalog čak sama priprema za ministarski sastanak nije prošla glatko. Pregovaačima nije pošlo za rukom da usaglase tekst konačne izjave. Predstavnici Severne Koreje su insistirali na tome da na dnevni red pregovora treba staviti razmatranje zajedničke proslave 13. godišnjice prvog istorijskog samita Severa i Juga. Reč je o sastanku predsednika Južne Korje Kim De Džuna i lidera Severne Koreje Kim Džong Ila 2000. godine. Tada je bila potpisana Zajednička deklaracija koja se danas razmatra kao osnovni dokument po pitanjima ujedinjavanja dve Koreje. Ipak predstavnici Seula su samtrali da za početak strane treba da regulišu nasušnija pitanja, smatra vodeći naučni sardnik Korejkog centra Instituta za Daleki Istok RAN Jevgenij Kim.

- Južna Koreja u svojoj varijanti, pošto pregovarači nikako nisu mogli da se dogovore po tom pitnju, odredila je teme pregovora koje će biti 12. i 13. juna. Ovo su pitanja o Kesonskom kompleksu, turističkim putovanjima na planine Kumgang i susreti podeljenih porodica. Ostalo je bilo pomenuto kao ”druga pitanja”. Severna Koreja je uključila sve to u svoju varijantu, ali je podvukla da će se razmatrati pitnje godišnjice. Takođe pitanje ozbiljnih kontkata nevladinih organizacija dve zemlje.

Treba istaći da je krajem maja Pjongjang učinio još jedan gest koji se može nazvati gestom pomirenja — ponudio je Seulu da potpišu mirovni sporazum. Sasvim logično rešenje, ako se uzme u obzir da je rat između Severa i Juga završen pre 60 godina. Ipak u praksi to je prilično teško uraditi. De-jure ovog rata nije bilo. Tačnije, konflikt je postojao, ali nije bio rat, pošto je rat sukob dve države. A Južna Koreja ne priznaje severnog suseda za samostalnu državu. Severna Koreja, razume se, odgovara uzajamnošću. Pri tome vlada obe Koreje insistira da je samo ona legitimna. Tako da sa formalne tačke gledišta sukob Severa i Juga je bio samo velika policijska operacija za smirivanje pobunjene provincije. A posle takvih operacija mirovni sporazumi se ne potpisuju.

Artjom Kobzev,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.