Severna i Južna Koreja danas lansirale krstareće rakete

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2021, 13:32

Severna i Južna Koreja danas lansirale krstareće rakete

Severna i Južna Koreja danas su izvršile testiranje balističkih raketa u najnovijoj demonstraciji vojne sile i trci u naoružanju u kojoj su obe zemlje razvile sofisticirana oružja, a napori da se pregovori nastave ostali su bez uspeha.

Južna Koreja testirala je balističku raketu lansiranu sa podmornice i postala prva zemlja bez nuklearnog naoružanja koja je razvila ovakav raketni sistem.

Južnokorejski predsednik Mun je prisustvovao lansiranju novih balističkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << raketa kada je stigla informacija da je i Severna Koreja izvršila probnu raketnu paljbu svojih balističkih projektila, prenosi Rojters.

Južnokorejska vojska je potvrdila da je samo dva dana nakon što je Pjongjang potvrdio da je testirana nova raketa, prvi put posle šest meseci, Severna Koreja je jutros sa svoje istočne obale lansirala još dva neidentifikovana projektila, za koje je kasnije potvrđeno da su nove balističke rakete.

Načelnik združenog generalštaba južnokorejske vojske saopštio je da su severnokorejski projektili danas lansirani u pravcu teritorijalnih voda istočne obale Korejskog poluostrva, ali u prvi mah nije pružio više detalja o tipu projektila, preneo je ranije AP.

TAS S je jutros takođe potvrdio da je Severna Koreja u razmaku od pet minuta lansirala dva projektila u pravcu Japanskog mora, a u izveštaju Rojtersa se navodi da je vlada u Tokiju izrazila nadu da severnokorejski projektil neće "pasti u teritorijalne vode Japana".

Severna Koreja je u ponedeljak saopštila da je tokom vikenda dva puta testirala novorazvijenu krstareću raketu, a državni mediji opisali su raketu kao "strateško oružje od velikog značaja", implicirajući da je projektil razvijen s namerom da se naoruža nuklearnim bojevim glavama.

Stručnjaci smatraju da severnokorejska raketna testiranja upućuju na zaključak da Pjongjang nastoji da pojača svoj arsenal oružja zbog zastoja u pregovaračkom procesu sa Vašingtonom.

Tokom zastoja u pregovorima čiji je cilj bio razbijanje arsenala nuklearnih i balističkih projektila u zamenu za ublažavanje američkih sankcija, Severna Koreja kontinuirano razvija svoje raketne sisteme naoružanja.

Ovo najnovije lansiranje balističkih raketa izvedeno je dok je kineski ministar spoljnih poslova Vang boravio u Seulu u poseti južnokorejskom predsedniku Mun Dža-inu i drugim visokim zvaničnicima kako bi ih podstakao da sa Pjongjangom reaktiviraju suspendovanu nuklearnu diplomatiju.

Pregovori između Sjedinjenih Američkih Država i Severne Koreje u zastoju su od 2019. godine, kada su Amerikanci odbacili predlog Pjongjanga za ublažavanje sankcija u zamenu za demontažu jednog zastarelog nuklearnog objekta.

Kimova vlada je do sada odbacivala pokušaje Vašingtona da se dijalog obnovi, zahtevajući da Bajdenova administracija odustane od svoje "neprijateljske" politike.

Ponovni početak severnokorejskih testiranja može se tumačiti i kao pokušaj da se izvrši pritisak na Bajdenovu administraciju zbog diplomatskog zamrzavanja nakon što Kim nije uspeo da se dogovori sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom o smanjivanju vojnih potencijala u zamenu za ekonomsku pomoć.

Severna Koreja se suočava sa nestašicom hrane i provela je više od godinu dana u izolaciji, a trgovinski odnosi sa Kinom, najbližim saveznikom Pjongjanga su svedeni na minimum kako bi se zaustavilo širenje korona virusa.

"Uprkos samo-nametnutom zaključavanju zbog pandemije, Severna Koreja nastavlja da daje prednost vojnoj modernizaciji", predočio je Leif-Erik Izli, profesor međunarodnih studija na Univerzitetu Evha Vomans u Seulu.

Prošlog marta Pjongjang je prkosio sankcijama i testirao balističke rakete što je izazvalo snažnu reakciju SAD, Japana i Južne Koreje.

Agencija UN za atomsku energiju je saopštila da je Severna Koreja, po svemu sudeći ponovo pokrenula reaktor koji bi mogao da proizvede plutonijum za nuklearno oružje, ocenivši da je reč o "duboko zabrinjavajucem razvoju događaja".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DEMONSTRACIJA SILE Severna i Južna Koreja izvršile testiranje balističkih raketa

Izvor: Blic, 16.Sep.2021, 00:30

Pjongjang je potvrdio da su rakete koje je Severna Koreja danas lansirala bile proba novog "raketnog sistema na železnici".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.