Izvor: Blic, 19.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna alijansa prihvatila zahtev UN

Severna alijansa prihvatila zahtev UN

KABUL - Situacija u Avganistanu ni izbliza nije pod kontolom iako Severna alijansa kontroliše više od 70 posto teritorije zemlje. Uporedo sa pregovorima o formiranju nove vlade nastavljeno je američko bombardovanje, kao i sukobi oko Kandahara, jakog uporišta talibana na jugu.

'Predstavnici Severne alijanse učestvovaće u razgovorima o budućoj vladi koji će se održati najranije tokom ove sedmice u nekoj od evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zemalja', saopštio je ministar inostranih poslova alijanse Abdulah Abdulah.

Abdulah je, posle razgovora u Taškentu, glavnom gradu Uzbekistana, sa američkim specijalnim izaslanikom Džejmsom Dobinsom, rekao da je Severna alijansa spremna da razgovara o budućoj vladi van Avganistana, što je i bio zahtev Ujedinjenih nacija. Izaslanik UN za Avganistan Frančesk Vendrel predložio je Nemačku, Švajcarsku i Austriju za mesto održavanja razgovora.

Lider Alijanse Burhanudin Rabani, koga su talibani pre pet godina srušili s vlasti, dok ga UN i dalje smatraju legitimnim predsednikom, izjavio je po povratku u Kabul da nema nameru da preuzme vlast.

Vojni atešei više ambasada u Dušanbeu otputovaće u sredu u Kabul, gde će se sastati sa liderima Severne alijanse, saopšteno je u Tadžikistanu. U Kabul će otići vojni atašei ambasada Indije, Irana, SAD, Rusije, Kine i Kazahstana.

U napadima američkih bombardera na zapadni deo Kandahara poginulo je 46 osoba, javila je agencija AIP. Agencija sa sedištem u Pakistanu navodi da su američki avioni u poslednjih 48 sati bombardovali i provinciju Nangarhar, a da je u tim napadima poginulo 138 osoba.

Talibanski ambasador u Pakistanu mula Abdul Salam Zaef najavio je da će talibani do kraja braniti Kandahar, versko sedište vrhovnog vođe Mule Omara, kao i preostale četiri provincije na jugu. Došlo je i do prvih znakova netrpeljivosti između stranih trupa na aerodromu u Kabuli i lokalnih lidera Alijanse. Oni traže odlazak stranaca iz 'njihove suverne zemlje'. Britanski premijer Toni Bler je odbio zahtev Severne alijanse da povuče specijalce iz aero baze Bagram i sada postoji velika mogucnost sukoba. Pod znakom pitanja je slanje novih 6.000 britanskih vojnika, koji su trebalo da budu angažovani u humanitarnim akcijama dopremanja hrane.

Vlasti u Kabulu najavile su pokretanje televizijskog programa nakon petogodišnje zabrane pod vladavinom talibana. Televizija i objavljivanje fotografija živih bića bili su zabranjeni na osnovu stroge primene islamskih zakona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.