Severna Koreja završava program obogaćivanja uranijuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2009, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja završava program obogaćivanja uranijuma

SEUL - Severna Koreja objavila je da je skoro završila proces obogaćivanja uranijuma što će joj omogućiti drugi izvor materijala za nuklearne bombe, pored plutonijuma koji sada koristi.

"Eksperimentalno obogaćivanje uranijuma je uspešno sprovedeno i ulazi u završnu fazu", saopštila je Severna Koreja u pismu Savetu bezbednosti UN koje je prenela državna novinska agencija KCNA.

SAD, Kina, Japan, Rusija i Južna Koreja godinama pokušavaju da ubede Severnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Koreju da obustavi svoj nuklearni program na bazi plutonijuma u zamenu za međunarodnu pomoć.

Stručnjaci ocenjuju da je Severna Koreja do sada proizvela dovoljno plutonijuma da napravi najmanje šest nuklearnih bombi.

Severna Koreja je početkom godine odustala od sporazuma o nuklearnom razoružanju u zamenu za pomoć razljućena zbog toga što je međunarodna zajednica osudila zbog lansiranja rakete za koju se veruje da je prikrivena proba rakete dugog dometa.

Uranijum može da se obogaćuje prikriveno, u podzemnim fabrikama, i mogao bi da obezbedi Severnoj Koreji lakši način da pravi nuklearne bombe, smatraju stručnjaci u SAD i u južnokorejskom Institutu za kontrolu nuklearnog naoružanja.

Specijalni izaslanik SAD za Severnu Koreju Stiven Bosvort rekao je da bilo kakav nuklearni razvoj u Severnoj Koreji zabrinjava i ponovio da SAD smatraju da je potrebno da Korejsko poluostrvo bude bez nuklearnog oružja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.