Severna Koreja zabranila korišćenje stranog novca

Izvor: S media, 31.Dec.2009, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja zabranila korišćenje stranog novca

Severna Koreja je zabranila upotrebu stranog novca u još jednom koraku komunističke vlasti da osigura kontrolu nad začecima tržišne privrede u zemlji.

Izveštaji kažu da dekret o zabrani govori o strogim kaznama za svakog ko koristi dolar, evro, juan i drugi tudji novac. Inostrana valuta je ranije prihvatana u nekim radnjama, restoranima i drugim mestima, posebno onima koji su pružali usluge strancima.

Naredjenje, koje je izdao severnokorejski ured državne bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i koje stupa na snagu 1. januara, ima za cilj da "zabrani cirkulaciju stranog novca," kaže državna kineska televizija C C TV.

Štampa u Seulu tvrdi da dekret zabranjuje svim pojedincima i organizacijama sem banaka da poseduju strani novac.

Zvanična severnokorejska glasila danas ne pominju novu zabranu.

Naredjenje je došlo posle nedavne odluke vlade u Pjongjangu da revalvira severnokorejski von kao deo dugoročne valutne izmene čiji je cilj da zauzda veliku inflaciju i osigura komandni položaj države nad ekonomijom.

Nesposobna da obezbedi hranu za 24 miliona stanovnika, vlada izolovane države je 2002. godine počela da dopušta neke oblike tržišta, uključujući dozvolu seljacima da prodaju neke svoje proizvode.

Potez je imao ekonomskog uspeha, ali je u zemlji procvetala prodaja zabranjene robe kao što su filmovi i sapunske opere iz rivalske Južne Koreje. Najveća veleprodajna pijaca u Pjongjangu navodno je zatvorena sredinom juna.

Revalvacija vona i zamena novčanica pogodila je one koji su zaradili na tržišnoj trgovini. Vlast je naredila stanovništvu da zameniograničenu sumu starih novčanica za nove, a da uštedjevinu deponuje u banke.

Revalvacija je navodno izazvala gnev u narodu koji strahuje da možda nikad neće moći da povuče svoje uloge iz banaka.

Novi dekret daje preduzećima 24 sata da polože sve devize u banke. "Kad im taj novac bude potreban zbog trgovine, mogu da ga podignu sa računa pošto dobiju dozvolu", kaže se u naredjenju, prema navodima južnokorejske štampe.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.