Izvor: B92, 28.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja probala rakete

Vašington -- SAD saopštile da su "uznemirene" zbog toga što je Severna Koreja sprovela probna lansiranja raketa.

Južnokorejska agencija Jonhap prenela je da je Severna Koreja danas verovatno ispalila rakete kratkog dometa sa svoje istočne obale. Tokom prošlog meseca, Severna Koreja je ispalila najmanje dva projektila kratkog dometa.

Portparol Saveta Bele kuće za nacionalnu bezbednost Gordon Džonrou saopštio je da su "SAD duboko uznemirene što je Severena Koreja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odlučila da lansira te rakete" u delikatnom vremenu, dok traju pregovori o nuklearnom programu te zemlje. Džondrou je rekao da je lansiranje raketa kršenje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja Severnoj Koreji zabranjuje aktivnosti s balističkim projektilima.

"Očekujemo da se Severna Koreja uzdrži od provokativnih lansiranja balističkih projektila, aktivnosti koja destabilizuje bezbednost severoistočne Azije i pomera fokus sa sprovođenja njenih obaveza po sporazumu od 13. februara, uključujući hitno zatvaranje Jongbiona", rekao je Džondrou.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.