Severna Koreja menja ustav, Kim dobio još veća ovlašćenja

Izvor: RTS, 29.Avg.2019, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja menja ustav, Kim dobio još veća ovlašćenja

Severnokorejski parlament odobrio je izmene ustava kojima će se dodatno učvrstiti pozicija Kim Džong Una na čelu države.
Kako je prenela KCNA, na drugoj sednici 14. zasedanja skupštine, usvojeni su neki amandmani na ustav, navodi Jonhap.

Kim Džing Un je po novom ustavu predsednik Komisije za državne poslove, najvišeg tela vlasti osnovanog 2016. godine, vrhovni predstavnik celog korejskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naroda, što znači predsednik države, kao i vrhovni vojni komandant, prenosi KCNA.
Prema ranijem ustavu, on je imao titulu "vrhovnog vođe" koji je komandovao "celokupnim oružanim snagama".
Novi ustav omogućuje mu da proglašava zakone i važne odredbe i odluke, kao i da imenuje diplomatske predstavnike u strane zemlje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

S. Koreja mijenja ustav, Kim dobio još veća ovlašćenja

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Avg.2019

PJONGJANG - Sjevernokorejski parlament odobrio je izmjene ustava kojima će se dodatno učvrstiti pozicija Kim Džong Una na čelu države.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.