Seul neće osvetu

Izvor: RTS, 23.Apr.2010, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seul neće osvetu

Južna Koreja neće preduzeti nikakav akt osvete ukoliko se potvrde sumnje da je Severna Koreja odgovorna za potapanje broda južnokorejske mornarice, prošlog meseca. Pjonjang negira odgovornost, Seul čeka rezultate istrage.

Ukoliko se potvrde sumnje da je Severna Koreja odgovorna za potapanje jednog od brodova južnokorejske mornarice, prošlog meseca, Seul neće sprovesti nikakav akt osvete.

U izveštaju južnokorejske vojne obaveštajne službe, koji je su objavili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lokalni mediji, navodi se da je skoro sigurno da je brod Keonan potopljen severnokorejskim torpedom. Pjonjang, međutim, navodi da nema ništa sa potapanjem broda potonulog posle eksplozije, u kojoj je poginulo 46 mornara.

"Postoji velika verovatnoća da je uzrok bila eksplozija spolja. Međutim, da bi se doneo konačan zaključak, neophodno je da se izvrši detaljna analiza", izjavio je jedan od šefova državnog istražnog tima Jun Duk Jong.

"Istraga je pokrenuta kroz međunarodnu saradnju. Sarađivaćmo sa međunarodnom zajednicom u preduzimanju neophodnih mera, kada rezultati istrage budu poznati", izjavio je predsednik Li Mjung Bak.

Eksplozija verovatno prouzrokovana spolja?

Poslednji deo olupine broda, prepolovljenig eksplozijom, trebalo bi da bude izvučen na obalu ovog vikenda, kako bi tim međunarodnih istražitelja moga da otkrije stvarni razlog eksplozije. U stručnjaci iz SAD, Australije i drugih zemalja.

Iz Seula je, pre nedelju dana, saopšteno da je uzrok potapanja južnokorejskog vojnog broda, u blizini sporne granice između dve Koreje u Južnom moru, verovatno eksplozija prouzrokovana spolja.

Ova ocena pojačava ranije iznete sumnje da je uzrok potapanja patrolnog broda, sa 104 člana posade, 26. marta ove godine bio udar torpeda ili eksplozija pomorske mine, i da je u tome učešće imala Severna Koreja.

Severna Koreja ne bi trebalo da preduzima provokativne akcije, koji bi mogle da uslede posle optužbi da je možda odgovorna za potapanje južnokorejskog broda. Trebalo bi da se vrati pregovorima o okončanju svog nuklearnog programa, izjavila je američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.