Seul će preduzeti sve mere zbog pogibije 46 mornara

Izvor: Blic, 20.Maj.2010, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seul će "preduzeti sve mere" zbog pogibije 46 mornara

Pjongjang je zapretio „totalnim ratom“ nakon najave odmazde iz Južne Koreje čiji je ratni broj potonuo u martu pogođen, kako je ustanovljeno, severnokorejskim torpedom. Brod „Čionan“ potonuo je u blizini problematične međukorejske pomorske granice kada se utopilo 46 mornara, što je izazvalo još veće tenzije između dve zemlje, koje su tehnički u ratu.

Međunarodna istražna komisija je okrivila Severnu Koreju za potapanje južnokorejskog broda. Pjongjang je saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će poslati svoj inspekcijski tim u Južnu Koreju kako bi se „verifikovali materijalni dokazi" koji stoje iza optužbi. Portparol ministarstva odbrane Severne Koreje rekao je da će njegova zemlja „bezobzirnom protivnapadu odgovoriti sveobuhvatnim pravednim ratom".

U međunarodnom izveštaju se navodi da je torpedo severnokorejske podmornice potopio ratni brod Južne Koreje i da je u napadu poginulo 46 mornara. Kina je pozvala na uzdržanost i nije kritikovala Severnu Koreju.

Američka administracija potapanje vojnog broda okarakterisala je kao „čin agresije", koji predstavlja izazov miru. Velika Britanija, Australija i Japan takođe su izrazili svoje nezadovoljstvo zbog postupka Severne Koreje. Južnokorejski predsednik Li Mjung Bak obećao je da će preduzeti „odlučnu akciju". Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da je izveštaj o ovom incidentu „duboko zabrinjavajući". Britanski šef diplomatije Vilijem Hejg rekao je da smatra da će ponašanje Severne Koreje produbiti nepoverenje međunarodne zajednice prema toj zemlji. Tim istražitelja u kome se nalaze i stručnjaci iz SAD saopštio je da su otkrili deo torpeda na morskom dnu i da su na njemu slova koja odgovaraju severnokorejskom pismu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.