Izvor: B92, 22.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seul: Bez prevremenog povlačenja

Seul -- Južna Koreja počela pripreme za povlačenje vojnika iz Avganistana do kraja ove godine, kako je i bilo predviđeno.

Međutim, saopštavanje odluke o povlačenju dovodi se u vezu s predlogom talibana o razmeni 23 oteta južnokorejska državljanina za isto toliko zarobljenih talibanskih vojnika. Južna Koreja ima 800 vojnika u sastavu zajedničkih snaga od 8.000 pripadnika koje predvode SAD.

Danas u 16.30 po srednjeevropskom vremenu je istekao rok koji su talibani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dali avganistanskim vlastima da oslobode 23 talibanska zatvorenika u zamenu za 23 južnokorejska taoca.

U međuvremenu, talibani su rok pomerili na ponedeljak, kako bi pregovaračima dali više vremena, izjavio je danas navodni portparol talibana Kari Jusef Ahmadi.

Ahmadi, koji tvrdi da govori u ime talibana, rekao je da je avganistanskoj i južnokorejskoj vladi dat rok do sutra u 12.30 po centralnoevropskom vremenu da ispune zahtev i oslobode 23 zatvorenika talibana u zamenu za poštedu života Južnokorejaca.

Južna Koreja je već počela pripreme za povratak vojnika, rekao je zvaničnik komiteta južnokorejskog parlamenta za odbranu. On je rekao da će za povlačenje biti potrebno pet ili šest meseci.

Ministarstvo odbrane potvrdilo je tu informaciju, ali naglasilo da je proces povlačenja vojnika počeo pre jučerašnjeg zahteva talibana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.