Izvor: Blic, 23.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Šestorka' ne veruje Hagu

'Šestorka' ne veruje Hagu

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivica Račan izjavio je u božićnom intevjuu hrvatskim medijima da postoji opasnost da Hrvatska daljnji dijalog sa Hagom 'nastavi neuspešno i na svoju štetu'. Račan je rekao da njegova vlada želi da izbegne globalni sukob sa sudom u Hagu, kao i da taj sukob odgovara onima koji žele izolaciju Hrvatske. 'Odgovara i onima koji bi hteli da za odbijanje Beograda da sarađuje sa Hagom budu krivi Zagreb i Hrvati, a ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Beograd i Srbi!', rekao je Ivica Račan.

On je zamerio Hagu što je prvi poziv za generala Stipetića uputio na Predsedničke dvore, a ne na Vladu, koja je po Ustavnom zakonu odgovorna za saradnju sa Hagom. Istakao je i da ne može ni zamisliti da prihvati situaciju 'da bilo ko, pa i general Stipetić, bude optužen za domovinski rat, za Oluju i Bljesak'.

Predsednik Stipe Mesić ponovio je da je saradnja sa Hagom korisna za Hrvatsku i zapitao zašto Hrvatska do sada sama nije 'procesuirala sve one koji su prekršili zakon i zloupotrebili svoj položaj', zašto se čeka da Hag 'učini ono što trebaju raditi hrvatski pravosudni organi i organi gonjenja'. On je izrazio bojazan da bi na pitanju saradnje sa Hagom moglo doći do raspada vladajuće koalicije. Račan mu je odmah putem medija odgovorio da se nada da do raspada vladajuće 'šestorke' neće doći.

Mira Babić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.