Izvor: B92, 18.Jun.2009, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šesti dan protesta u Iranu

Teheran -- Pristalice iranskog predsedničkog kandidata Mir Hosein Musavija ponovo su se danas okupile na ulicama Teherana da protestuju zbog spornih izbornih rezultata.

Prema navodima očevidaca, danas, šestog uzastopnog dana protesta, demonstrantima se pridružio i Musavi. Musavi je juče pozvao Irance da skupovima i povorkama odaju poštu žrtvama u neredima na demonstracijama proteklih dana u Teheranu. Osam ljudi je poginulo u ponedeljak.

Demonstranti su poslušali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Musavijev poziv da se obuku u crno u znak žalosti, prenose očevici.

Kao i prethodnih dana, prolazili su u tišini, noseći slike Musavija i zelene trake oko ruke, u boji Musavijeve izborne kampanje.

Demonstranti traže poništavanje rezultata izbora održanih 12. juna kada je Vlada proglasila rezibor predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Musavi i njegove pristalice tvrde da su izbori namešteni i da je pravi pobednik on.

Demonstracije Musavijevih pristalica održavaju se uprkos pozivu vrhovnog verskog vođe Irana Ajatole Ali Hameneja na jedinstvo iza islamske države.

Stranim medijima zabranjeno je da izveštavaju sa protesta i optuženi su da su glasnogovornici "pobunjenika".

Iranske vlasti su blokirale mnoge vrste komunikacije kao što su vebsajtovi i mobilne telefonske mreže da bi otežale Musavijevim pristalicama da organizuju proteste.

Izgleda da je mobilna mreža u Teheranu, koja radi s prekidima od objavljivanja izbornih rezultata, pala pred početak današnjih demonstracija. Slanje tekst-poruka skoro stalno je u prekidu od petka.

Vlada je blokirala neke veb-stranice kao što je BBC na farsiju, Fejsbuk, Tviter i nekoliko sajtova kojise zalažu za Musavija i preko kojih su Iranci govorili svetu o protestima i nasilju.

Mnogi drugi sajtovi kao što je elektronska pošta Džimejl i Jahu su neobično spori.

Musavi je osudio blokiranje veb-sajtova i ocenio da vlada ne trpi glas opozicije.

Iranska izborna komisija saopštila je da je spremna da ponovo izbroji glasove na mestima gde kandidati tvrde da je bilo nepravilnosti.

Prebrojavanje će nadgledati Savet čuvara Ustava, telo od dvanaest verskih zvaničnika i stručnjaka za islamsko pravo, bliskih verskom vođi Ajatoli Ali Hameneju.

Musavi tvrdi da Savet čuvara nije neutralan i da je već nagovestio da podržava Ahmadinedžada i traži nezavisnu istragu.

Portparol Saveta rekao je danas da su tri kandidata koja su učestvovala na predsedničkim izborima uložila 646 žalbi.

Iranska vlada je direktno optužila SAD da se mešaju u krizu.

Uhapšen u bolnici

Bivši šef iranske diplomatije i funkcioner iranske opozicije Ebrahim Jazdi uhapšen je u bolnici, gde je bio na lečenju, što je najnovije u nizu hapšenja opozicionih političara u Iranu.

Jazdija su juče odveli agenti bezbednosti iz bolnice u Teheranu, u koju je prethodno primljen zbog stomačnih problema.

On je bio ministar spoljnih poslova u prvoj iranskog vladi posle Islamske revolucije 1979. godine, kojom je svrgnut šah, ali se držao po strani otkad su tvrdokorne snage preuzele vlast.

Jazdi je u intervjuu Rojtersu u ponedeljak ocenio da su predsednički izbori održani 12. juna ukazali na duboke podele među pripadnicima vlasti i da je Iran pogodila najveća kriza u poslednjih 30 godina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prepuni zatvori u Iranu

Izvor: Deutsche Welle, 18.Jun.2009

Pristalice iranskog opozicionog predsedničkog kandidata Hoseina Musavija najavile su i za danas proteste u centru Teherana. Do sada je u demonstracijama uhapšeno više desetina ljudi. Po principu: dođu i odvedu te.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.