Šest života Abubakara Šekaua

Izvor: RTS, 28.Sep.2016, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest života Abubakara Šekaua

Vođa islamističke grupe Boko haram Abubakar Šekau objavio je novi snimak kojim odbacuje tvrdnje svetskih medija da je pre mesec dana smrtno ranjen u Nigeriji, što je šesti put da demantuje sopstvenu smrt.
Abubakar Šekau je preuzeo vođstvo Boko haramom 2009. godine, nakon smrti Muhameda Jusufa, osnivača grupe, podseća Bi-Bi-Si.

Mediji su 2009. godine javili da je Šekau ubijen tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sukoba nigerijskih snaga bezbednosti i Boko harama.
Šekau je 2010. godine objavio video-snimak intervjua u kom je priznao da je ranjen u butinu, ali da se oporavio. U avgustu 2013. godine on je ponovo proglašen mrtvim nakon napada na sklonište džihadističke grupe u šumi Sambisa na severoistoku Nigerije.
Već u septembaru 2013, Šekau je opet objavio snimak kojim dokazuje da je živ.
Nigerijska vojska je 2014. objavila da je Šekau ubijen, ovaj put od strane vojske Kameruna, za vreme bitke sa Boko haramom oko sela Konduga severno od Majdugurija. Kamerunska vojska je potvrdila tu vest i na društvenim mrežama objavila fotografiju beživotnog tela Šekaua. Lokalni mediji su objavili da je mrtav čovek sa fotografije uljez.
U oktobru 2014, on se ponovo pojavljuje na video-snimku u kom se ruga onima koji su poverovali da je mrtav. 
U avgustu 2015, predsednik Čada Idris Debi tvrdio je da je lideru Boko harama odsečena glava i da je Šekau zamenjen novim liderom.
Sledećeg avgusta 2015, on objavljuje audio-snimak u kom saopštava da je živ i da je i dalje lider te islamističke grupe.
U avgustu 2016, nigerijsko vazduhoplovstvo je objavilo da je Šekau smrtno ranjen prilikom vazdušnog napada.
Pre dva dana, vođa Boko hrama Abubakar Šekau objavljuje nov video-snimak na kom se pojavljuje kao živ i zdrav.
Četa Nvanze, ekspert za bezbednost i osnivač obaveštajne službe SBM, smatra da ekstremistička grupa koristi Šekaua kao "prepoznatljiv brend" koji koriste za dobijanje spoljnih reakcija i informacija.
"Ove tvrdnje o smrti i oživljavanju Šekaua štete kredibilitetu nigerijske vojske. Ovo je gerilski rat, ne konvencionalna borba i komunikacija je važna", rekao je Nvanze.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.