Šest zemalja traži odgovore o nuklearnom programu

Izvor: NaDlanu.com, 08.Mar.2012, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest zemalja traži odgovore o nuklearnom programu

BEČ, 8. marta 2012. (Beta-AP) - Šest svetskih sila pozvalo je u četvrtak Iran da odgovori na pitanja u vezi sa sumnjama da radi na proizvodnji nuklearnog naoružanja, naglasivši da se napredak može ostvariti samo diplomatijom.

BEČ, 8. marta 2012. (Beta-AP) - Šest svetskih sila pozvalo je u četvrtak Iran da odgovori na pitanja u vezi sa sumnjama da radi na proizvodnji nuklearnog naoružanja, naglasivši da se napredak može ostvariti samo diplomatijom.Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (SAD, Francuska, Britanija, Rusija i Kina) i Nemačka navele su to u, kako navodi AP, "pažljivo sročenom saopštenju, što odražava odredjeni kompromis Zapada sa bojaznima Rusije i Kine da je medjunarodna zajednica preoštra prema Teheranu".Šestorka je tražila od Irana da dozvoli pripadnicima Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) inspekciju vojnog postrojenja Parčin, pošto su se u sredu pojavile informacije da Teheran možda raščišćava to mesto kako bi uklonio tragove nuklearnih eksperimenata.Sa tim se slažu i ostale zemlje članice IAEA, čiji predstavnici učestvuju na sastanku upravnog odbora u sedištu te organizacije u Beču.I EU je izdala svoje saopštenje u kome je takodje naglasila da je diplomatija ključna u rešavanju napetosti u vezi sa iranskim nuklearnim programom, ali je istovremeno u njemu izrazila, kako navodi AP, mnogo oštrijim tonom nego šestorka, "žaljenje" zbog nedostatka odgovornosti Irana po pitanju medjunarodnih bojazni.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.