Šest osoba poginulo na protestima u Iraku

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Okt.2019, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest osoba poginulo na protestima u Iraku

Irački zvaničnici su izjavili da je šest demonstranata poginulo danas u sukobima s bezbednosnim snagama tokom antivladinih protesta širom zemlje.

Bezbednosni i zdravstveni zvaničnik naveli su da su tri osobe poginule pošto su pogođene kanisterima sa suzavcem u Bagdadu, gde su hiljade demonstranata danas pokušavale da se probiju do takozvane Zelene zone, u kojoj su zgrade vlade i ambasade.

Drugi zdravstveni zvaničnik rekao je da su tri demonstranta poginula kada >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su ih stražari upucali pošto su napali kancelariju provincijskog zvaničnika u gradu Nasirija, na jugu zemlje.

Najmanje 48 osoba poginulo je otkako su ove nedelje ponovo izbili protesti u Iraku, dok je u prethodnom talasu demonstracija, u prvoj polovini oktobra, stradalo 149 ljudi.

Te spontane skupove pokrenuli su mladi Iračani zahtevajući bolje prilike za zapošljavanje i suzbijanje raširene korupcije u zemlji bogatoj naftom.

Iračke snage ponovo bacale suzavac na demonstrante u Bagdadu

Iračke bezbednosne snage danas su bacale suzavac kako bi potisnule demonstrante koji su pokušali da uklone zaštitne zidove postavljene na mostu u centru Bagdada, dan pošto su u nasilju na antivladinim protestima poginule 42 osobe.

Zaštitni zidovi na mostu postavljeni da bi sprečile učesnike antivladinih skupova da dođu do zgrada vlade.

Policija je juče takođe bacala suzavac, ali je koristila i gumene metke i bojevu municiju kako bi rasturila protest na Trgu Tahrir, a demonstranti su potom pokušali da pređu taj most koji vodi do takozvane Zelene zone, gde je sedište iračke vlade.

Iako je prvobitno javljeno da je na jučerašnjim protestima poginulo 30 osoba, broj stradalih je povećan kada je visoki zvaničnik rekao da je 12 demonstranata poginulo u požaru koji su sami podmetnuli tokom napada na kancelariju moćne paravojne jedinice na jednom od skupova na jugu Iraka.

Najnovija erupcija gneva Iračana usledila je posle nasilnog gušenja gotovo tronedeljnih spontanih protesta bez lidera.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Iraka i vojska te zemlje naveli su danas u saopštenjima da su neki demonstranti zloupotrebili skupove i napali vladine zgrade i kancelarije političkih partija.

Policija je navela da su neki njeni pripadnici poginuli tokom sukoba sa demonstrantima, ali nije iznela broj stradalih.

Vojska je upozorila da će preduzeti neophodne mere kako bi zaustavila sabotere, kako je nazvala demonstrante.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.