Izvor: Politika, 14.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj bio primoran da štrajkuje

– rekao sudija Žan-Klod Antoneti na statusnoj konferenciji u Hagu Hag – Novi pretpretresni sudija Žan-Klod Antoneti rekao je juče u sudnici Haškog tribunala da je optuženi Vojislav Šešelj bio "primoran" da štrajkuje glađu da bi ostvario prava koja mu pripadaju. U prvom pojavljivanju u sudnici posle prošlogodišnjeg štrajka glađu, Šešelj je uzvratio da je "zapanjen" takvim stavom sudije, dodajući da nikakvih problema u prošlosti ne bi bilo da su njegova prava poštovana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991–93.

Na statusnoj konferenciji sudija Antoneti iz Francuske naglasio je da je uvek smatrao da Šešelj ima pravo da se brani sam i da dokumente koje podržavaju optužnicu dobija na srpskom jeziku i na papiru.

Kazao je i da je "Šešelj bio primoran da se bori da ostvari svoje pravo da se brani sam i da je bitka bila teška, jer je nekoliko sudija odbilo da mu to dozvoli".

Šešelj je, po sudiji Antonetiju, bio "primoran" da pribegne štrajku glađu, zato što je "imao utisak da je pred zidom i niko ga ne sluša", posle čega mu je "mudrom odlukom" žalbeno veće tribunala dalo pravo da se brani sam.

Sudija je naglasio i da smatra da Šešelj mora imati pravo da mu tribunal, u razumnoj meri, nadoknadi troškove odbrane.

Optuženi Šešelj je rekao da je "zapanjen time što prvi put za četiri godine sa mesta predsedavajućeg sudije čuje razložno, trezveno i zrelo pravničko razmišljanje". "Da mi je od početka garantovano pravo da dobijam sve dokumente na srpskom jeziku i da se branim sam, ničeg problematičnog ovde ne bi bilo... Mene ne interesuje vaša konačna presuda – znam da sam Srbin, a ovde Srbe ne oslobađaju – već samo ispravna sudska procedura", naglasio je Šešelj.

Sudija Antoneti je ocenio i da "nije normalno" što suđenje Šešelju, optuženom za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, nije počelo četiri godine posle Šešeljeve predaje. "Da smo te probleme na vreme rešili, danas ne bismo bili ovde. Prvi put u istoriji tribunala suđenje će početi ponovo... Moramo raditi da propušteno nadoknadimo i da što pre imamo suđenje na najbolji način i za optuženog i za tužioce", kazao je Antoneti.

Šešelj je priznao da je "u očajanju često vređao sudije", ali da je uvek imao "argumente". "Kada su mi uskraćivali prava, ja sam morao da im prilepim etikete".

Lider Srpske radikalne stranke sudiji je kazao da još ima problema u proceduri, zato što mu tužilaštvo još nije dostavilo prečišćeni tekst izmenjene optužnice, ni spisak svedoka i dokaznih materijala koje će koristiti, niti oslobađajući materijal na papiru i srpskom jeziku.

On je upozorio da ni pitanje finansiranja njegove odbrane nije rešeno, jer je zamenik sudskog sekretara o tome "prvi put ozbiljno" sa njim razgovarao pre nekoliko dana.

Šešelj je podvukao da će i dalje "osporavati legalnost" tribunala, ali da će poštovati pravila suda u osporavanju optužnice zasnovane na "lažnim dokazima".

Naglasio je da je tribunalu podneo izjave 18 svedoka, overene u sudovima u Srbiji, da ih je haško tužilaštvo primoravalo da "lažno svedoče" protiv njega.

Na poziv sudije Antonetija da ima poverenje u tribunal koji je nepristrastan i oslobađao je optužene, Šešelj je odgovorio da su "oslobađajuće presude bile samo za optužene koji nisu Srbi" i da se "Srbima izriču duže kazne, bez izuzetka".

Sudija Antoneti najavio je da će statusne konferencije u postupku protiv Šešelja održavati svake dve do tri nedelje, kako bi strane što pre bile spremne za novo suđenje.

Krajem novembra prošle godine sudsko veće Alfonsa Orija otvorilo je suđenje Šešelju koji je tada štrajkovao glađu i odbio da dođe u sudnicu.

Usvajajući Šešeljevu žalbu, apelaciono veće suda je početkom decembra poništilo taj proceduralni postupak i naložilo da suđenje počne ponovo.

Predsednik tribunala Fausto Pokar nedavno je postupak protiv Šešelja dodelio drugom pretpretresnom veću čiji je član sudija Antoneti, zajedno sa Patrikom Robinsonom i Ijanom Bonomijem.

--------------------------------------------------------------------------

Šešelj: Pronađen mi je tumor na jetri

HAG - Vojislav Šešelj sinoć je pred Haškim tribunalom rekao da su mu lekari pronašli benigni tumor na jetri, ali da prema dijagnozi neće biti potrebna operacija. On je dodao da su analize uzoraka krvi u toku.

Beta

[objavljeno: 14.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.