Server: Non pejper više nudi Beogradu nego Prištini; Berlin: Menjanje granica je opasno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2021, 20:07

Server: Non pejper više nudi Beogradu nego Prištini; Berlin: Menjanje granica je opasno

Profesor na vašingtonskom Univerzitetu Džons Hopkins Danijel Server tvrdi da "non pejper" koji je nedavno objavila prištinska Koha, više u interesu Beograda nego Prištine i primetio da je predsednik Vučić bio u pravu kada je rekao da on nudi "više od Ahtisarijevog plana".

Server, poznat po stavovima suprotnim interesima Srba i Srbije objavio je na svom blogu "peacefare.net", da bi ovaj predlog ostavio "kosovsku državu" znatno manje suverenu nego što je danas, dok bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od Beograda tražilo da učini malo više od toga da ima predstavnika u Prištini.

On smatra da ovim non pejperom Priština ne bi dobila praktično ništa, kako kaže, ni bilateralno priznanje od Srbije ni članstvo u UN, već samo "nejasna obećanja o postupanju sa suverenom državom".

Tvrdi i da je "non pejper" duboko nepravedan jer ne nudi uzajamnost koju vidi u recipročnim pristupu Beograda zajednicama sa većinskom albanskom manjinom na jugu centralne Srbije kao što bi ga imale opštine na severu KiM.

Server je najavio da će za nekoliko dana na svom blogu objaviti sopstveni "non pejper" za Zapadni Balkan, koji će, kako je naveo, biti u skladu sa zvaničnom američkom politikom poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država Balkana, ali će sadržati sredstva za postizanje njihovog članstva država u Evropskoj uniji.

Berlin: Menjanje granica je opasno

Nakon nemačkog ministra spoljnih poslova Hajka Masa, protiv promene granica na Balkanu izjasnio se danas i portparol nemačke kancelarke Angele Merkel Štefan Zajbert.

Na pitanje Dojče velea da li je nemačka vlada postavila crvene linije koje ne treba kršiti u slučaju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Zajbert je na redovnoj konferenciji za medije rekao da smatra da je to veoma opasno.

“Molim vas da shvatite da obično ne komentarišemo nezvanična dokumenta, ali zbog spekulacija koje trenutno kruže u medijima o promeni granica na Zapadnom Balkanu po etničkim linijama, sa pozicije savezne vlade mogu reći da to smatramo vrlo opasnim", kazao je Zajbert, penosi Kosovo onlajn.

On je istakao da bi takve promene granica povećale nestabilnost regiona, stvorile nove tenzije, pa čak i vratile sukobe iz prošlosti i dodao da nemačka vlada nastavlja da promoviše evropske i transatlantske integracije zemalja u regionu, zasnovane na demokratiji, vladavini zakona i multietničnosti.

Izvori iz nemačke vlade su za Dojče vele naveli da Nemačka smatra da bi do sada postignuti sporazumi u Briselu trebalo da posluže kao osnova za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.