Izvor: B92, 01.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Serpiko" izručen Argentini

Buenos Ajres -- Španija je izručila Argentini nekadašnjeg argentinskog pomorskog oficira Rikarda Miguela Kavala, zvanog "Serpiko".

Njemu će biti suđeno za zločine protiv čovečnosti tokom "prljavog rata" protiv levičara u latinoameričkoj državi tokom 1970-ih i 1980-ih godina. "Serpiko" je tokom vojne diktature 1976-1983. bio zvaničnik u zloglasnom političkom zatvoru Pomorske mehaničke škole i optužen je za otmicu osumnjičenih koji su nestali i nikada više nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nađeni, javio je Rojters.

"Serpiko" je od 2003. bio u zatvoru u Španiji, pošto ga je u tu zemlju izručio Meksiko, kako bi mu bilo suđeno za genocid i terorizam.

Španski tužioci su tražili nekoliko smrtnih kazni za Kavala za učešće u mučenjima i ubijanjima španskih državljana.

Nakon višegodišnje pravne rasprave o tome gde mu treba suditi, Španija je u petak saopštila da Kavalo može biti poslat nazad u Argentinu, prema postojećem sporazumu između dve zemlje.

Po dolasku u Buenos Ajres, Kavalo je odveden je pod specijalnom policijskom pratnjom do suda gde su mu pročitane neke od tačaka optužnice.

Optuženi je odbio da se izjasni o krivici, posle čega mu je određen pritvor.

Rojters navodi da je, prema zvaničnom izveštaju, oko 11.000 ljudi kidnapovano i ubijeno tokom razbijanja levičarskih i disidentskih grupa u vreme diktature, ali da organizacije za zaštitu ljudskih prava procenjuju da je taj broj oko 30.000.

Do danas se, osim za njih nekoliko, ne znaju ni sudbina ni mesta gde su pokopane sve te žrtve.

Kada je Meksiko izručio Kavala Španiji, to je bilo prvi put u istoriji da jedna zemlja predaje osumnjičenog da mu bude suđeno u drugoj, a za zločine počinjene u trećoj zemlji, navodi britanska novinska agencija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.