Serija eksplozija u Iraku

Izvor: RTS, 06.Apr.2010, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Serija eksplozija u Iraku

Najmanje 49 osoba poginulo, a povređeno više od 160 u seriji novih eksplozija u stambenim zgradama u Bagdadu.

Najmanje pet razornih bombi pogodilo je stambene zgrade širom Bagdada, a šesta je eksplodirala na pijaci, usmrtivši najmanje 49 i ranivši više od 160 ljudi.

Prema rečima portparola gradskog komandnog centra, generala Kasima al-Musavija, napadači su koristili bombe ručne izrade i jedan automobil-bombu.

Musavi je rekao da je bilo najmanje sedam >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << eksplozija, dok američka ambasada u Bagdadu tvrdi da je bilo pet eksplozija.

Musavi je za ove napade optužio pripadnike Al Kaide u Iraku i saopštio da je Irak "objavio rat teroristima".

Prema njegovim rečima, uglavnom su pogođene dvospratnice, ali da je zgrada dignuta u vazduh u centru grada bila petospratnica.

U eksplozijama su razorena tri stambena kompleksa, a najmanje jedan od napada dogodio se u blizini ministarstva kulture, rekao je portparola gradskog komandnog centra.

Eksplozije su se dogodile u kvartovima Šula i Čukok u severozapadnom delu Bagdada, područjima u jugozapadnom delu prestonice i kvartu Alavi, u centru grada.

U tri eksplozije u blizini ambasada Irana, Egipta i Nemačke u nedelju je ubijena 41 osoba, a ranjeno je više od 200 ljudi. U petak su naoružani napadači u selu južno od Bagdada ubili 24 osobe.

Nasilje je intenzivirano posle parlamentarnih izbora 7. maja, nakon kojih nijedna partija nema mogućnost da samostalno formira vladu.

Koalicija "Irakija" Ijada Alavija osvojila je, prema objavljenim rezultatima, dva mesta više u parlamentu od "Pravne države" premijera Nurija al-Malikija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bagdad: Broj žrtava narastao na 39 poginulih

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Apr.2010

U seriji bombaških napada danas na stambene zgrade u Bagdadu, poginulo je, prema novom bilansu, najmanje 39 ljudi a više od 130 je povrijedjeno, saopćili su irački dužnosnici. Medju mrtvima ima žena i djece. Napadači su aktivirali bombe ručne izrade, a u jednom slučaju se radilo o automobilu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

U eksplozijama u Bagdadu 49 mrtvih, 160 ranjenih

Izvor: Blic, 06.Apr.2010

Najmanje pet razornih bombi pogodilo je danas stambene zgrade širom Bagdada, a šesta je eksplodirala na pijaci, usmrtivši najmanje 49 i ranivši više od 160 ljudi...Prema rečima portparola gradskog komandnog centra generala Kasima al-Musavija, napadači su koristili bombe ručne izrade i jedan automobil-bombu....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.