Seoski put za nebo

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jan.2015, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seoski put za nebo

Put kroz planinu koji je probilo 13 seljaka eksplozivom i krampovima jedan je od najstrašnijih na svetu. Malo kinesko selo Guolijang nalazi se na vrhu planine Taihang, koju zovu "nebeske stepenice", u kineskoj provinciji Henan, a jedini put do sela bila je pešačka staza kroz dolinu okružena strmim liticama.

Sami seljani odlučili su da probiju kraći put kroz planinu 1972. godine, a bilo im je potrebno pet godina da probiju tunel dug 1.200 metara, oko pet metara visok i četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << metra širok.

Dovoljno je širok da se mimoiđu dva automobila.

Kad je Kina otvorila svoje granice za turizam od 2000. godine, tunel je postao atrakcija za hiljade turista svake godine, ali je vrlo opasan tokom kišne sezone.

Uzan i strm kameniti put vrlo je klizav, a isklesani otvori kroz koje su graditelji izbacivali komade stena lako mogu biti put u ambis.

Danas su u selu Guolijang podignuti hoteli za planinare i turiste, ali pristup nije uvek odobren.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.