Izvor: B92, 06.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šengen u celoj Uniji do juna 2008.

Brisel -- Širenje šengenskog sistema na nove članice EU biće izvedeno do juna 2008.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije usvojili su vremenski okvir za širenje šengenskog sistema SIS II, koji je nedavno odložen zbog tehničkih problema. To je izazvalo negodovanja u Sloveniji, ali i u drugim novim članicama Evropske unije.

Šengenski sistem druge generacije biće uveden najkasnije do juna 2008, odlučili su ministri.

Zbog postojećeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kašnjenja u uvođenju najavljenog sistema, ministri su najavili i da će proučiti predlog Portugala da se do uvođenja SIS II uvede sistem SIS I plus, odnosno da se samo "klonira" stari sistem i da se time omogući ulazak novih članica Unije u šengenski sistem do uspostavljanja novog sistema.

Time bi se izbeglo kašnjenje, a predlog su podržale Slovenija, Češka, Mađarska, Slovačka i Litvanija. Poljsku portugalski predlog zabrinjava, jer se boji da bi moglo da dođe do dodatnih komplikacija, odnosno negativnih posledica zbog primenjivanja dva projekta istovremeno.

Finska, koja predsedava Evropskoj uniji, garantovala je da će se truditi da se što pre sprovede širenje šengenskog sistema, najavivši punu saradnju sa Evropskom komisijom.

Komisija je države Evropske unije već upozorila da će za uvođenje sistema SIS II moći Brisel da zamole za dodatnu finansijsku pomoć, dok bi uvođenje privremenog sistema SIS I plus morale da finansiraju same države.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.