Senator Menendez i njegova supruga optuženi za primanje mita

Izvor: VOA, 22.Sep.2023, 16:54

Senator Menendez i njegova supruga optuženi za primanje mita

Američki senator Robert Menendez, demokrata iz Nju Džersija, i njegova supruga optuženi su za krivična dela primanja mita u vezi sa njihovom vezom sa trojicom biznismena iz te države, saopštili su u petak savezni tužioci. Kancelarija američkog tužioca na Menhetnu optužila je Menendeza i suprugu da su primili hiljade dolara mita u zamenu za korišćenje moći i uticaja koje ima kao senator, kako bi zaštitili i pomogli biznismenima da se obogate, kao i da omoguće korist vladi Egipta. Tužioci su saopštili da je mito obuhvatao gotovinu, zlato, uplate za hipoteku za kuću, nadoknadu za posao sa minimalnim zahtevima, luksuzno vozilo i druge stvari od finansijske vrednosti. Senator i njegova supruga Nadin Menendez suočavaju se sa po tri krivične tačke optužnice. Menenez je odbacio optužbe, ocijenio da su dio aktuelne kampanje blaćenja, da mu pažnju neće odvući neosnovane optužbe i da će nastaviti važan rad. Menendez, predsedavajući uticajnog odbora američkog Senata za spoljne odnose, ranije je optužen u Nju Džersiju za prihvatanje privatnih letova, priloga za kampanju i drugih vrsta mita od bogatog pokrovitelja u zamenu za zvanične usluge, ali suđenje 2017. završilo se bez odluke porote. Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer rekao je da će se Menendez privremeno povući sa položaja predsjedavajućeg. Menendez je u Senatu od 2006. godine. Menendez i njegova supruga suočeni su sledećim tačkama optužnice: zavera zbog podmićivanja, zavera zbog izvršenja prevare i zavera da se počini iznuda pod okriljem službenog prava. Tužioci traže da se Menendezu oduzme imovina, među kojom su njegova kuću u Nju Džersiju, automobil Mercedes-Benz iz 2019. i oko 566.000 dolara u gotovini, zlatnim polugama i sredstvima sa bankovnog računa. Široj javnosti na Balkanu Menendez je postao poznat u avgustu, kada je zajedno sa Mihaelom Rotom, predsedavajućim nemačkog Bundestaga i još 56 poslanika Evropskog parlamenta poslao pismo Entoniju Blinkenu, američkom državnom sekretaru i britanskom ministru spoljnih poslova Džejmsu Kleverliju i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozepu Borelju tražeći od zvaničnog Zapada da promeni aktuelnu politiku prema Srbiji u vezi sa pitanjem Kosova. Menendez je politiku prema Srbiji kritikovao i na senatskom pretresu o Zapadnom Balkanu u maju.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Američki senator Robert Menendez i njegova supruga optuženi za mito

Izvor: Danas, 22.Sep.2023

Prrotiv američkog demokratskog senatora iz Nju Džerzija Roberta Menendeza i njegove supruge je danas podignuta optužnica da su uzeli mito u gotovini, zlatnim polugama i luksuznim automobilima za niz koruptivnih radnji, uključujući da je on koristio svoj uticaj na ;Odbor za spoljne poslove Snata,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.