Senat potvrdio Blinkena na funkciju američkog državnog sekretara

Izvor: VOA, 26.Jan.2021, 16:51

Senat potvrdio Blinkena na funkciju američkog državnog sekretara

Američki Senat potvdio je nominaciju američkog diplomate Entonija Blinkena na funkciju državnog sekretara. Saglasnost da Blinken obavlja tu funkciju dalo je 78 članova Senata dok se usprotivilo njih 22. Blinken je na funkciji nasledio Majka Pompea, koji je u administraciji bivšeg predsednika Donalda Trampa, obavljao funkciju državnog sekretara. Tokom prošlonedeljnog pretresa u senatskom Odboru za spoljne poslove njegovu nominaciju podržalo je 15 članova tog tela, dok je troje bilo protiv. Blinken je tada rekao da je spreman da se suoči sa izazovima koje predstavljaju Kina, Iran, Rusija i Severna Koreja. Ukazao je i da Kina predstavlja najveći izazov za američke nacionalne interese – primetivši istovremeno i da sa tom zemljom ima prostora za saradnju. "Naši aspekti odnosa razvijaju se u kontradiktornosti kompetitivnosti, ali i saradnje – kada je ona u obostranom interesu”, rekao je Blinken tokom pretresa prošle sedmice u senatskom Odboru za spoljne poslove Senatu. Takođe, Blinken se obavezao da će obnoviti duh i moral Stejt departmenta, kao i diplomatsko osoblje. Ukazao je da liderstvo Sjedinjenih Država u spoljnoj politici treba da bude zasnovano na odmerenosti i samopouzdanju. Za vreme administracije bivšeg predsednika Baraka Obame Blinken je bio zamenik državnog sekretara i blisko je povezan sa predsednikom Džozefom Bajdenom. Obavljao je i funkciju direktora osoblja senatskog Odbora za spoljne poslove dok je Bajden bio predsedavajući tom telu. Uz to bio je i savetnik za nacionalnu bezbednost aktuelnog predsednika u delu njegovog mandata kao američkog potpredsednika tokom administracije predsednika Baraka Obame.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Senat velikom većinom potvrdio imenovanje Blinkena za državnog sekretara

Izvor: N1 televizija, 26.Jan.2021

Američki Senat je velikom većinom potvrdio imenovanje Entonija Blinkena za šefa američke diplomatije, šest dana posle inauguracije novog predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.