Senat koči usvajanje novog paketa finansijske pomoći građanima

Izvor: VOA, 20.Maj.2020, 09:14

Senat koči usvajanje novog paketa finansijske pomoći građanima

Članovi Kongresa SAD podeljeni su oko narednih koraka koje treba preduzeti kako bi se ublažio ekonomski pad izazvan koronavirusom.  Paket pomoći od 3000 milijardi dolara protekle nedelje usvojen je u demokratski većinskom Predstavničkom domu Kongresa, ali nema šanse da prođe većinski republikanski Senat - bar dok se predstavnici u Kongresu ne vrate sa prazničnog vikenda krajem maja. On smatra da bi Kongres trebalo da vidi da proceni uticaj prethodno usvojenog paketa pomoći, najvećeg u istoriji SAD, pre nego što se odobri dodatni novac i poveća nacionalni dug. "Moramo da analiziramo šta smo do sada uradili, šta je dobro išlo, a šta ne, i onda da u narednim nedeljama o tome razgovaramo", rekao je lider većine u Senatu Mič Mekonel. Šumer: Na kojoj planeti žive republikanci?  Ipak, demokrate upozoravaju da je kriza daleko od kraja -iako su mnoge savezne države već počele da otvaraju svoje ekonomije. "Republikanci su poznati po tome da umanjuju uticaj krize i sredstava koja su potrebna da bi se ona prevazišla. Lider Mekonel i republikanci žele pauzu. Na kojoj oni planeti žive? Virus ne pauzira. Ljude izbacuju iz iznajmljenih stanova ako ne plate kiriju, tu nema pauze. Čini se da ignorišu sva ekonomska upozorenja, sa svih strana", kaže lider demokrtata u Senatu Čak Šumer. Direktor američke centralne banke Federalnih rezervi Džerom Pauel i sekretar za finansije Stiven Mnučin ocenili su da je ekonomija prilično devastirana, ali da se nadaju da će paket pomoći olakšati život građanima u narednim mesecima. Više od 36,5 miliona ljudi ostalo je bez posla što nije zabeleženo od Velike depresije 1930-ih. Sekretar za finaisije Mnučin je rekao da su već stotine milijardi dolara u zajmovima date porodicama i preduzećima. "Saosećamo sa Amerikancima koji vredno rade i njihovim poslovima koji nose ogroman teret zbog pandemije. Ali, i preduzeli smo korake bez presedana - da zatvorimo veliki deo naše ekonomije kako bismo sačuvali javno zdravlje". U SAD je od koronavirusa umrlo skoro 90 hiljada ljudi, a procenjuje se da će do Avgusta biti čak 143 hiljade žrtava Kovida 19.    

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Senat SAD koči usvajanje novog paketa finansijske pomoći građanima

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Maj.2020

Članovi Kongresa SAD podeljeni su oko narednih koraka koje treba preduzeti kako bi se ublažio ekonomski pad izazvan pandemijom koronavirusa...Paket pomoći od 3.000 milijardi dolara protekle nedelje usvojen je u demokratski većinskom Predstavničkom domu Kongresa, ali nema šanse da prođe većinski...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.