Senat:Saudijski princ ubio Kašogija, ne ratu u Jemenu

Izvor: Mondo, 13.Dec.2018, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senat:Saudijski princ ubio Kašogija, "ne" ratu u Jemenu

Američki Senat jednoglasno je usvojio rezoluciju u kojoj je saudijski princ Mohamed bin Salman označen kao odgovorni za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Foto: Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Rezolucijom se za ubistvo Kašogija okrivljuje saudijski princ i poziva vlada Saudijske Arabije da preuzme odgovornost za sve koji su u tome učestvovali, prenosi Glas Amerike.

Takođe, tvrdi se da Saudijska Arabija kupuje vojnu opremu i sarađuje sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vladama Rusije i Kine što, kako se navodi, može da ugrozi integritet vojnih odnosa SAD i Saudijske Arabije.

Tramp: Kašogi je mrtav, slede teške posledice!

Senat je prethodno usvojio rezoluciju kojom se poziva na obustavljanje vojne podrške SAD koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija u ratu u Jemenu, sa 56 glasova za i 41 glasom protiv.

Rezolucija nije obavezujuća dok je ne usvoje Predstavnički dom i dok je ne potpiše predsednik Tramp.

Tramp je rekao da je učešće saudijskog princa u ubistvu pod znakom i sumnjivo, ali da SAD neće čiiniti ništa protiv Arabije, jer je ona veliki kupac američkog oružja.

Ipak, napominje Glas Amerike, ovo je prvi put u istoriji da je Kongres glasao za obustavljanje vojnog učešća SAD u ratu u stranoj zemlji.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.