Seks afera poljuljala vladu

Izvor: Politika, 09.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seks afera poljuljala vladu

Zbog navodnog seksualnog ucenjivanja za koje je optužen potpredsednik poljske vlade Leper, opozicija zahteva vanredne izbore

Barem od političara bi se očekivalo da uče na tuđim greškama, ali potpredsednik poljske vlade Andžej Leper nije savladao ovu lekciju. Dopustio je da njegovu karijeru (i privatan život) ugrozi ista vrsta afere koja je osramotila američkog predsednika Bila Klintona i učinila ga predmetom oštrih kritika i podsmeha domaće i svetske javnosti.
Ako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se pokaže da je tačno ono za šta ga optužuju – mada on to svesrdno poriče – sedokosi šarmer Leper, 52-godišnji lider populističke "Samoodbrane", poslanik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, otac troje dece, postupio je još gore od "nestašnog Bila". Potonji barem nije ucenjivao Moniku Levinski, dok je Leper, kako navode poljski mediji, seksualno ucenjivao aktivistkinje "Samoodbrane".

Da bi dobile posao, četiri mlade žene iz ove organizacije, sa bivšom odbornicom u Lođu Anetom Kravčik na čelu, tvrde da su morale da imaju seksualne odnose sa Leperom i njegovim partijskim kolegom, poslanikom "Samoodbrane" Stanislavom Ližvinjskim (čiju je poslaničku kancelariju svojevremeno vodila Kravčikova).

Premijer naložio istragu

Poljski premijer Jaroslav Kačinjski je naložio da državno tužilaštvo hitno preispita aferu, najavivši da će izbaciti Lepera iz vlade ako protiv njega bude podignuta optužnica, a on sam je neočekivano odložio zvaničnu posetu Litvaniji, kako prenose agencije, da bi porazgovarao "u četiri oka" sa potpredsednikom svoje vlade i suočio se sa zahtevom opozicije da za proleće zakaže vanredne parlamentarne izbore zbog Leperovog seks-skandala.

Donald Tusk, lider liberalne Građanske platforme, druge najjače stranke u poljskom Sejmu (parlamentu), iskoristio je situaciju i predsedniku vlade predložio "izlaz iz fatalne situacije u kojoj se našao parlament" – odlazak "Samoodbrane" i "Lige poljskih porodica" iz vlade. Ova potonja stranka je nedavno navukla na Poljsku gnev zvaničnika Evropske unije i Saveta Evrope, kao inicijator zahteva za povratak smrtne kazne.

Liberali su spremni da, u zamenu za vanredne izbore, vladajućoj konzervativnoj stranki "Pravo i Pravda" ponude ustupke u vidu podrške budžetu za narednu godinu i zakone do kojih je konzervativcima najviše stalo.

Preko kreveta do posla

U međuvremenu, dok se čekaju rezultati zvanične istrage, poljski mediji su objavili rezultate najnovije ankete instituta Pentor, koji su pokazali da je seksualno ucenjivanje na poslu ozbiljan problem u Poljskoj. Svega šest odsto ispitanika smatra da ovo nije pravi način da se dođe do posla ili napreduje u karijeri, a čak trećina tvrdi da muškarci šefovi često od potčinjenih koleginica zahtevaju seksualne usluge ako žele bolju poziciju u firmi. Ovakva predubeđenja naročito su rasprostranjena među mladima i manje obrazovanima.

Kako je pokazala anketa, u Poljskoj su jake predrasude o ženama koje "prave karijeru preko kreveta" (u to ne veruje svega pet odsto anketiranih). Sa druge strane, uspešne Poljakinje "u zrelim godinama" tvrde da su profesionalni uspon ostvarile isključivo zahvaljujući svojim sposobnostima i vrednom radu.

Možda su se stvari promenile kad je Poljska pristupila Evropskoj uniji, ili otkad su na vlast u zemlji došle neke nove partije?

Aleksandra Mijalković

[objavljeno: 09.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.