Šef železnice postao kancelar

Izvor: Deutsche Welle, 18.Maj.2016, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef železnice postao kancelar

Austrija ima novog kancelara. Socijaldemokrata Kristijan Kern je iskusan političar sa velikim ugledom u toj zemlji. Kern nije kategorično odbacio mogućnost saradnje sa desničarskom Slobodarskom partijom.

Socijaldemokratski šefovi austrijskih saveznih pokrajina su jednoglasno predložili Kerna za obe funkcije – saveznog kancelara i predsednika stranke. Erih Foglar, šef uticajnog Austrijskog saveza sindikata, rekao je za 50-godišnjeg Kerna da ima „prave sposobnosti“. >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Vođa sindikata i poslanik Socijaldemokratske stranke (SPO) Jozef Muhič, vršio je pritisak na Fajmana da podnese ostavku. Sada je rekao za DW da podržava Kerna. „On u političku arenu ulazi bez tuđeg uticaja, može da ponovo postavi stranku na noge, pokazuje inicijativu i spreman je za donošenje odluka“, kaže Muhič: „pravi je maher“. Kern je dobio podršku i od predsednice podmlatka stranke. Katrin Valh ga opisuje kao „prijatnog“", i kaže da veruje da će on „uspeti da obnovi stranku“.

Fajmanova ostavka se dovodi u tesnu vezu sa prvim krugom izbora za predsednika Austrije koji se održava u aprilu. Kandidat SPO je nekako uspeo da dobije podršku 11 odsto birača. Najbolje je prošao Norbert Hefer iz desničarske Slobodarske stranke. On je agitovao protiv imigranata i prema anketama je na prvom mestu.

Angela Merkel od početka je bila pokretačka snaga sporazuma Evropske unije i Turske o izbeglicama. Međutim, ako taj sporazum propadne, ni kancelarka više nije nezamenljiva, smatra Kristof Štrak. (11.05.2016)

„U Austriji je široko rasprostranjen osećaj da oni gore ionako rade šta hoće, ili ne čine ništa – bez obzira na to ko je izabran. I zbog toga je Fajman zbrisan sa političke scene. Nemačka nije stigla baš dotle…“ (10.05.2016)

Austrija prolazi kroz veliku krizu, a vladajuće partije će pokušati da izbegnu nove izbore na kojima bi pobedili desničari, kaže u intervjuu za DW Rajnhard Hajniš, šef katedre za političke nauke Univerziteta u Salcburgu. (10.05.2016)

Danas je austrijski kancelar Verner Fajman podneo ostavku. Erozija moći koalicione vlade socijaldemokrata i konzervativaca, kao i uspon desničara uoči završnog kruga predsedničkih izbora se nastavljaju. (09.05.2016)

Kern je rođeni Bečlija. 2010. je postao šef Austrijske železnice, a bio je i menadžer u energetskom koncernu „Ferbund“. Ni u politici nije nepoznata veličina; ranije je bio portparol poslaničkog kluba Socijaldemokrata. Poznaje stranku iznutra – njen član je već 32 godine.

FPO kritikuje ulogu Kerna u izbegličkoj krizi

Kernovo ime se pojavljuje i u jednoj tužbi Slobodarske stranke podnetoj na vrhuncu izbegličke krize prošle godine. Ta stranka ga je optužila da je kao šef železnice, a po naredbi vlade, dozvolio ljudima koji nisu bili kontrolisani ni registrovani da putuju kroz zemlju. U tužbi piše da je austrijska vlada na taj način zapravo učestvovala u krijumčarenju ljudi. Predsednik Slobodarske stranke Hajnc-Kristijan Štrahe je Kernovu nominaciju nazvao „razočaranjem“. On je rekao da su Fajman i Kern slični tipovi.

Konzervativna Austrijska narodna stranka (OVP) bi htela da i dalje bude na vlasti kao manji koalicioni partner, ali postavlja i neke uslove: Fajmanov naslednik bi morao da donese strog zakon o azilu, postavi gornju granicu socijalne pomoći i dereguliše privredu. Predsednik OVP i vicekancelar Rajnhold Miterlener, ne isključuje ni mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Ali, pooštravanje politike prema izbeglicama bi moglo da donese poprilične teškoće Kernu. Podmladak njegove stranke je protiv pooštravanja, a Jozef Muhič smatra da promene, ako ih i bude, neće biti ni brze ni velike.

Za nedelju dana Austrijanci biraju novog predsednika. Odlučuje se između kandidata Slobodarske stranke Norberta Hofera i nezavisnog kandidata Aleksandera van der Belena. No, novi predsednik i kancelar neće biti jedine promene u vladajućoj garnituri. Hanes Svoboda, socijaldemokratski poslanik Evropskog parlamenta, preko Tvitera je poslao svoje čestitke Kernu: „Mnogi će mu zagorčavati život, ali mi želimo da ga podržimo novim timom obnove“.

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.