Izvor: Politika, 23.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef srpske delegacije među potpredsednicima

Pokušavamo da osujetimo Džonstonovu rezoluciju o Kosovu ili bar malo da je izmenimo, kaže Miloš Aligrudić Na redovnom zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koje je juče počelo u Strazburu, potvrđen je mandat dosadašnjem predsedniku skupštine SE Reneu van der Lindenu, kao i izbor 20 potpredsednika među kojima je i šef srpske delegacije Miloš Aligrudić.

– Mada je ova funkcija protokolarna i nema neka druga značenja sem počasti, znači puno u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << smislu praćenja rada. Onaj ko vodi sednicu mnogo brže dolazi do informacija, što može da bude vrlo korisno – izjavio je za "Politiku" Miloš Aligrudić, koji će biti na funkciji potpredsednika godinu dana.

S obzirom na to što je tek sada imenovan, Aligrudić kaže da nije bilo šanse da utiče na kreiranje sutrašnje sednice na kojoj će Marti Ahtisari pred parlamentarcima Evrope prvi put govoriti o svom izveštaju o budućem statusu Kosmeta.

– Moja funkcija će se ispoljiti tek od aprilskog zasedanja, jer je za taj uticaj neophodno učešće u radu biroa – kaže Aligrudić.

Pred parlamentarcima Evrope će se naći i nacrt rezolucije o Kosovu izvestioca lorda Rasela Džonstona u kojem se ocenjuje da je nezavisnost Kosova uz određene uslove rešenje koje pruža najviše šansi za trajni mir i stabilnost Kosova i regiona. Ovaj nacrt je u oktobru skinut s dnevnog reda jesenjeg zasedanja skupštine SE zbog proceduralnih propusta.

– Pokušavamo da osujetimo Džonstonovu rezoluciju o Kosovu ili bar malo da je izmenimo. Posle jesenjeg odlaganja, oni žestoko lobiraju, ali želeo bih da istaknem da je dobra stvar ta što se širi krug ljudi koji zauzimaju naše stavove. Ta rezolucija nije mnogo značajna za pregovore o Kosovu, to je samo mišljenje parlamenta. Dobro je što smo mi uspeli da skupimo ljude širom Evrope, pa i sa Ostrva, koji su spremni na drugačiju komunikaciju o Kosovu. Prikupljanje podataka o duhu podrške meni je važnije od toga da li nas je neko preglasao u skupštini SE – kaže za "Politiku" Miloš Aligrudić.

G. P.

[objavljeno: 23.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.