Izvor: Blic, 11.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef policije traži legalizaciju svih droga

Šef policije Severnog Velsa Ričard Branstrom je tražio da sve droge, uključujući i heroin, budu legalizovane, smatrajući da je trenutna politika pre bazirana na "dogmi nego na proverenim podacima".

Branstrom je rekao da bi trebalo prestati sa primenom zakona o drogi, jer je "potpuno zastareo i baziran više na retorici i dogmi nego na racionalnom, i još više etičkom, pristupu."

On je takođe naglasio da je nemoguće boriti se protiv industrije koja obrće, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se ocenjuje, 8 milijardi funti godišnje, samo na teritoriji Ujedinjenog kraljevstva.

Šef policije je ovo rekao kao odgovor na konsultacije o drogi u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a svoj predlog će izneti policijskim vlastima Severnog Velsa sledećeg ponedeljka.

U svom izveštaju Branstrom traži da se uspostavi nova klasifikaciona šema, naučno utemeljena "hijerarhija štetnih supstanci", u koje će biti uključene i nikotin i alkohol.

Branstrom zaključuje da postojeći podaci pokazuju da droga ne može biti iskorenjena i da bi glavni cilj trebalo da bude otklanjanje posledica koje konzumiranje droge povlači, i to što je pre moguće.

"Ako politika o drogi u budućnosti bude više pragmatična, a manje moralizatorska, vođena etikom, a ne dogmom, onda će trenutne zabrane droge moći da budu ukinute, kao nedelotvorne i nemoralne. Njih bi trebalo zameniti unificiranim sistemom koji se bazira na činjenicama, čiji cilj će biti maksimalno ublažavanje štete koju droga proizvodi u društvu", piše u Branstromovom izveštaju.

"Ovaj logičan, racionalan i konzistentan pristup će neizbežno dovesti do legalizacije svih štetnih supstanci, umesto trenutne politike propagiranja nekih supstanci i legalizovanja drugih, subjektivno izabranih", rekao je on i dodao da će ovakva politika smanjiti kriminal povezan s drogom i napuniti fondove za lečenje zavisnika.

Branstrom je slično predložio i 2002. godine na konferenciji federalne policije, ali nije naišao na podršku većine od 700 delegata, učesnika skupa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.