Šef diplomatije Francuske: Da, strahovati od Severne Koreje

Izvor: N1 televizija, 01.Sep.2017, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef diplomatije Francuske: Da, strahovati od Severne Koreje

Francuski šef diplomatije Žan-Iv Le Drian ocenio je da će Severna Koreja "za nekoliko meseci" imati sva moguća sredstva da nuklearnim oružjem napadne SAD, ali i Evropu i upozorio na "vrlo ozbiljnu" situaciju.

"Da li treba strahovati od Severne Koreje? Da, situacija je vrlo ozbiljna", rekao je francuski ministar spoljnih poslova u razgovoru za radio RTL.

On je dodao i da je očigledno da je Severna Koreja sebi dala za cilj da uskoro ima rakete koje mogu da nose nuklearno >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << oružje.

"Za nekoliko meseci to će biti realnost, i u tom trenutku kada bude mogla nuklearnim oružjem da pogodi SAD, i čak Evropu, a u najmanju ruku Japan i Kinu, situacija će biti eksplozivna i zato se treba pripremiti", upozorio je Le Drian.

Rekao je i da je neophodno da Severna Koreja ponovo krene putem pregovora.

Podsetimo, Severna Koreja je u utorak ispalila raketu srednjeg dometa koja je nadletela Japan i pala u Pacifik, što je izazvalo novu eskalaciju krize na Korejskom poluostrvu. Najnovija akcija usledila je posle dva prethodna ispaljivanja raketa kojim se uvidelo da je dobar deo američkog kontinenta u dometu oružja Pjongjanga.

Lansiranje je jednoglasno osuđeno u Savetu bezbednosti UN, ali su strane prestonice podeljene oko toga kako dalje delovati naspram Severne Koreje, a čak i unutar američke administracije nema potpune saglasnosti o tome.

Kina, glavna zemlja koja podržava Severnu Koreju, protivi se novim sankcijama koje traže Japan i zapadne zemlje.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je zabrinutost zbog eskalacije tenzija izmedju SAD i Severne Koreje i pozvao na uzdržanost i dijalog, kako bi se izbegao "sukob širih razmera" na Korejskom poluostsrvu.

"Probleme regiona treba rešavati samo direktnim dijalogom svih uključenih strana bez prethodnog uslovljavanja", naveo je Putin u saopštenju objavljenom uoči samita Briks zemalja, koji se održava od 3. do 5. septembra u Kini.

Putin je rekao da provokacije, pritisci i vojna i uvredljiva retorika dovode do ćorsokaka i dodao da je verovanje da će samo pritiscima moći da se zaustavi nuklearni i balistički program Pjongjanga "pogrešno i uzaludno".

Ruski predsednik je ocenio da se Korejsko poluostrvo trenutno nalazi na "ivici sukoba širih razmera" i ponovo pozvao da se podrži mapa puta koju su predložili Moskva i Peking za smirivanje krize.

Moskva i Peking više puta su predložili dupli moratorijum, odnosno istovremeni prekid ispaljivanja severnokorejskih nuklearnih i balističkih raketa s jedne strane i prekid zajedničkih američko-južnokorejskih manevara s druge strane.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u sredu u telefonskom razgovoru sa svojim američkim kolegom Reksom Tilersonom, apelovao da se ne pribegava vojnoj sili protiv Severne Koreje, čak ni posle njenog najnovijeg lansiranja rakete iznad Japana.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Le Drian: Pjongjang će za nekoliko meseci moći da pogodi SAD

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Sep.2017

Francuski šef diplomatije Žan-Iv Le Drian ocenio je da će Severna Koreja "za nekoliko meseci" imati sredstva da nuklearnim oružjem pogodi SAD, odnosno Evropu i upozorio na "vrlo ozbiljnu" situaciju.   "Da li treba strahovati od Severne Koreje? Da, situacija je vrlo ozbiljna", rekao je francuski...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.