Šef UN: Svet u STRAHU od nuklearnog rata

Izvor: Mondo, 19.Sep.2017, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef UN: Svet u STRAHU od nuklearnog rata

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas u Njujorku da je strahovanje sveta od izbijanja nuklearnog rata na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija.

Gutereš je to izjavio na otvaranju generalne debate u okviru Generalne skupštine UN na kojoj se okupilo gotovo 100 svetskih lidera, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a kojom dominira kriza sa Severnom Korejom.

Milioni ljudi žive u strahu kao rezultat >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << provokativnih nuklearnih i raketnih testova Severne Koreje, rekao je Gutereš.

Prvi čovek svetske organizacije je najoštrije osudio testove nuklearnog naroužanja u Severnoj Koreji i pozvao Pjongjang i sve zemlje sveta da u potpunosti poštuju sve sporazume UN.

Apelovao je na jedinstvo UN, jer, kako ističe, samo jedinstvo može osigurati denuklearizaciju i rešenje krize.

Rusi u pripravnosti: Podignuta borbena gotovost!

On je upozorio da srazmerno rastu tenzije zbog zapaljivih govora i pretnji kao što raste i opasnost od oružanog konflikta.

"Naše zemlje treba da pokažu privrženost svetu bez nuklearnog naroužanja", poručio je Gutereš.

Generalni sekretar UN pozvao je danas na jedinstvo međunarodne zajednice u borbi za mir istakavši da je svet danas podeljeniji nego ikada u skorijoj istoriji.

"Naš svet je u problemu. Građani su ugroženi i bivaju povređeni. Globalne ekonomije su sve integrisanije, ali naš svest o zajedništvu sve je više podeljena", upozorio je on.

Japan u panici: Kupuju skloništa za nuklearni rat

"Mi smo podeljeni svet, a potrebno je da budemo jedinstven svet", poručio je Gutereš dodajući da se samo zajednički može uspostaviti mir i bolji svet.

Portugalski diplomata je ocenio da je terorizam veliki izazov sadašnjice i da je u borbi protiv ovog problema neophodna međunarodna saradnja.

Severna Koreja: Situacija se bliži nuklearnom ratu

On je pažnju posvetio i pitanju klime, ukazujući da iz godine u godinu problem postaje sve veći, elementarne nepogode sve brojnije.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

GENERALNA SKUPŠTINA UN Gutereš: Svet strahuje od nuklearnog rata sa Severnom Korejom

Izvor: Blic, 19.Sep.2017

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas u Njujorku da je strahovanje sveta od izbijanja nuklearnog rata na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija...Gutereš je to izjavio na otvaranju generalne debate u okviru Generalne skupštine UN na kojoj se okupilo gotovo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.