Sednica Saveta bezbednosti, Pompeo traži da se podrži narod Venecuele

Izvor: RTS, 26.Jan.2019, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica Saveta bezbednosti, Pompeo traži da se podrži "narod Venecuele"

Rusija, Kina, Južna Afrika i Ekvatorijalna Gvineja bezuspešno su pokušale da blokiraju sednicu SB UN o Venecueli, sazvanu na zahtev SAD. Američki državni sekretar Majk Pompeo na sednici pozvao sve države da podrže venecuelanski narod u pokušaju da se oslobode onoga što on naziva "nezakonitom mafijaškom državom" Nikolasa Madura.
Majk Pompeo navodi da "humanitarna situacija u Venecueli zahteva delovanje".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Dodaje da devet od deset građana Venecuele živi u siromaštvu, dok je tri miliona prisiljeno da napusti svoju domovinu.
"To je ugrozilo međunarodni mir i bezbednost", istakao je Pompeo, prenosi AP.
Optužio je Rusiju i Kinu da pokušavaju "podržati Madura u nadi da će povratiti milijarde dolara".
Rekao je da je vreme da nacije izaberu stranu jer, kako kaže, "ili ste sa snagama slobode, ili ste u savezu sa Madurom i njegovim haosom."
Ranije danas Rusija, Kina, Južna Afika i Ekvatorijalna Gvineja bezuspešno su pokušale da blokiraju sednicu Saveta bezbednosti.
Četiri zemlje su izdale saopštenje u kom navode da pružaju potpunu podršku nacionalnoj skupštini Venecuele "kao jedinoj demokratski izabranoj instituciji", prenosi Rojters.
Od 15 članica Saveta bezbednosti UN, samo ove četiri su se izjasnile za obustavu sednice, dok je devet glasalo protiv, a dve su bile uzdržane.
Za prekid sednice moralo je da se izjasni najmanje devet članica, a pritom stalne članice Saveta bezbednosti – SAD, Britanija, Francuska, Rusija i Kina, ne mogu da koriste veto.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pompeo pozvao svet da podrži Gvaida i nazvao Madura mafijašem

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Jan.2019

Državni sekretar SAD Majk Pompeo pozvao je danas sve zemlje da podrže narod Venecuele protiv onoga što je nazvao "nelegitimnom mafijaškom državom" venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura...Pompeo je pred Savetom bezbednosti UN rekao da svet treba da podrži predsednika venecuelanskog parlamenta...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.