Izvor: Blic, 04.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedmoro mrtvih u samoubilačkom napadu u Turskoj

Sedam osoba poginulo je u samoubilačkom napadu na vojnu stražu na istoku Turske, javili su mediji i policija.

Prvobitno nije bilo jasno ko stoji iza napada u Tunceli, gde su prema saznanjima, aktivni kurdski pobunjenici.

Ovaj napad još više je pojačao tenzije zbog mogućeg upada turske vojske u severni Irak, gde se nalaze baze Kurdistanske radničke partije (PKK). Šef turske diplomatije Abdulah Gul rekao je u razgovoru sa evropskim zvaničnicima koji su u poseti Ankari >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da Turska ima "sva prava da preduzme mere protiv terorističkih aktivnosti usmerenih protiv nje iz severnog Iraka". O mogućnosti akcije protiv Kurda u Iraku razgovarali su i turski zvaničnici i vojni lideri, prenele su agencije.

S druge strane, nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer izjavio je da nema utisak da turska vojska namerava da upadne u Irak. Vašington, koji, kao i Ankara, smatra PKK terorističkom organizacijom, pozvao je turske vlasti da ne intervenišu u Iraku, strahujući da bi to dodatno zakomplikovalo situaciju u toj zemlji.

Prokurdska novinska agencija objavila je danas izveštaj da je turska vojska bombardovala pograničnu oblast sa Irakom, drugog dana napada na baze PKK. To je agenciji AP telefonom potvrdio i portparol PKK Abdul Rahman al Čadarči, dodajući da u napadima nije bilo žrtava, jer su projektili pogodili nenaseljeno područje.

Baze kurdskih gerilaca nalaze se u oblasti Hakurk, 15 kilometara od turske granice.

Kurdi se od 1984. godine bore za autonomiju na jugu i jugoistoku Turske, a procenjuje se da je u tim sukobima do sada poginulo više od 30.000 ljudi.

Turska policija uhapsila je danas osumnjičenog pripadnika PKK, koji je, najverovatnije, učestvovao u bombaškom napadu na pijacu u gradu Izmir, gde je prošlog meseca poginula jedna, a povređeno 15 osoba.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.