Izvor: B92, 29.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam žrtava pada aviona

Moskva -- Svih sedam članova posade poginulo u padu kargo-aviona an-12 kod Moskve.

Avion se srušio rano jutros, odmah po poletanju sa moskovskog aerodroma Domodedovo, javile su agencije. Avion je trebalo da leti za grad Omsk u Sibiru, a za sada se ne zna šta je uzrok pada.

Letelica je pala u polje, a delovi aviona su se razleteli na sve strane. Ruski zvaničnici navode da nije bilo povređenih na zemlji, a uzrok pada aviona još nije poznat.

"Video sam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vatru i veliku crnu pečurku od dima. Odmah sam shvatio da se radi o avionu jer sam pre toga čuo zvuk motora, a onda se začula eksplozija. Bile su sve tiše i tiše, ali se čulo 15 eksplozija. Jedna od njih je bila toliko jaka da su se od nje tresli zidovi moje kuće", kaže jedan od očevidaca.

Spasilačke ekipe našle su obe crne kutije iz aviona, što će značajno doprineti otkrivanju uzroka pada letelice.

Letelica koja je pripadala kargo-kompaniji Atran napravljena 1964, a u maju je prošla generalni remont.

Za 12 godina 13 nesreća "antonova"

Pre 12 godina na Kamčatki se u martu srušio avion tipa "An-26" kada je poginulo osam osoba, polovinom juna u Pokrajini Habarovsk srušio se "an-2", kada je poginulo 12 ostoba, a 25. oktobra 1995. godine život je izgubilo sedam osoba kada se "an-32" srušio na aerodromu grada Ufa.

Naredne godine desile su se dve nesreće, u novembru u Republici Komi i u decembru u Pskovskoj oblasti, kada je pri rušenju letelice "an-2" poginulo 13 i "an-12" 18 osoba.

U nesreći aviona "an-24" kompanije "Stavropoljske aviolinije", koji je leteo od Stavropolja za Tursku, 1997. u Karačajevo-Čerkesiji život je izgubilo 50 osoba, a dve godine kasnije krajem decembra srušio se umore "an-28", koji je leteo iz Kijeva u Ankaru, 70 kilometara od turske obale, kada je poginulo šest osoba.

U Pokrajini Habarovsk 29. avgusta 2002. godine srušio se putnički avion "an-28", kada je poginulo svih 16 osoba koje su letele do sela Ajan, a 13. januara 2005. je u sibirskoj Zvenkijskoj oblasti poginulo sedam putnika i dva člana posade kada je "an-2" prilikom prinudnog sletanja udario u planinu.

Polovinom marta te godine poginulo je 28 osoba, u nesreći aviona "An-24" kompanije "Regionalne aviolinije" kojim su se prevozili radnici kompanije "Narjan-Marneftegaz", u Neneckom Autonomnom Okrugu, dok je 24 uspelo da preživi sa zadobijenim teškim povredama.

Prošle godine u aprilu u Pokrajini Stavropolj u nesreći aviona "an-2" privatne kompanije poginule su četiri osobe a jedna je povređena.

"An-12" dugačak je 33,1 metara a visok 11,44, sa razmahom krila od 38,02 metra, razvija brzinu od 560 kilometara na sat, sa daljinom letenja pri maksimalnoj opterećenosti teretom do 3.600 kilometara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.