Sedam najlepših sela Rusije

Izvor: Vostok.rs, 05.Okt.2019, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam najlepših sela Rusije

Ova živopisna mala naselja zvanično su proglašena za najlepša u Rusiji. Uverite se zašto! Asocijacija najlepših sela Rusije okuplja preko 40 naseljenih mesta. Za članove asocijacije važe strogi kriterijumi: to moraju biti živa naselja (odnosno, ne mogu biti muzeji, već naselja u kojima ljudi stvarno žive) sa najviše 2000 stanovnika, koji brinu o očuvanju izvornog izgleda svojih građevina. Sela takođe treba da se nalaze u lepom i zanimljivom prirodnom okruženju. Stručnjaci Asocijacije, pored toga, smatraju da je važno da u naselju  postoje autentični drveni trotoari, kao i dobra putna infrastruktura, kako bi sela bila pristupačna za turiste. Koja naselja su se našla na ovom spisku? 1) Vjatsko: Staro trgovačko naselje
 
Anastasija Stepanova Želite li da upoznate pravo trgovačko naselje, idite u Vjatsko. Tu stalno živi hiljadu i po stanovnika i svi oni su prosto zaljubljeni u mesto na kojem žive. U njemu se nalaze odlično očuvane stare građevine iz 18. i 19. veka, uključujući gostionicu, restoran i prodavnicu.  
 
Anastasija Stepanova Osim toga, u selu postoje i jedinstveni muzeji svakodnevice u kojima možete videti veoma retke predmete. Na primer, u „Muzeju kuhinjske mašinerije” izloženi su uređaji za kuvanje jaja i tosteri korišćeni još u Ruskoj Imperiji, dok muzej „Zvuci vremena” sakuplja stare vergle i gramofone.
 
Anastasija Stepanova Kako stići: iz Jaroslavlja (270 kilometara severoistočno od Moskve) autobusom br. 123 (polasci od tržnog centra Kosmos). Putovanje traje 40 minuta. 2) Totma: Gradić rusko-američkog prijateljstva
 
Konstantin Kokoškin/Global Look Press Srednjovekovna Totma nalazi se na veoma živopisnom mestu, na obali istoimene reke. Vredi je posetiti zbog crkava u stilu „totemskog baroka”, kako se obično kaže. To su visoki beli hramovi okićeni čipkastim ornamentima.
 
Valentina Pevcova/TASS Svake godine 26. jula mali gradić Totma slavi Dan Ruske Amerike zajedno sa naseljem Fort Ros u Severnoj Kaliforniji. Možda se pitate kakve veza postoji među njima? Radi se o tome da je Fort Ros osnovao nekadašnji stanovnik Totme Ivan Kuskov, koji je 1808. godine bio na čelu pomorskog pohoda do obala Zapadne Amerike. 1990. godine kuća u kojoj je Kuskov proveo poslednje mesece svog života postala je filijala muzejskog kompleksa u kojem se čuvaju dokumenti i predmeti vezani za otkrivanje Kalifornije. Danas stanovnici Totme i Forta Rosa imaju običaj zajedničke zvonjave u crkvama Totme i Forta Rosa koja se prenosi video-linkom.
 
Legion Media Kako stići: Iz Vologde (450 kilometara severno od Moskve) bilo kojim autobusom u pravcu Velikog Ustjuga. Vožnja traje 4 sata. 3) Kimža: Arktičko selo iz 16. veka
 
Turisičko informativni centar Arhangelske oblasti Teško je poverovati, ali Ruski Akrtik je bio nastanjen i pre 400 godina. Staroversko selo Kimža u Arhangeljskoj oblasti to jasno potvrđuje. Ovde je svaka kuća riznica za istoričare i spomenik severne drvene arhitekture. Praktično sve kuće u selu stare su već preko 100 godina i u njima i danas žive porodice.
 
Turisičko informativni centar Arhangelske oblasti U selu se, osim stambenih kuća, mogu videti i najseverniji drveni mlinovi na svetu.
 
Turisičko informativni centar Arhangelske oblasti Kako stići: od Arhangeljska (1230 kilometara severno od Moskve) do Kimže se stiže automobilom putem Arhangeljsk-Belogorski-Pinega-Kimža. Rastojanje je 350 kilometara. 4) Oševenski Pogost: Drvene crkve iz 18. veka
 
Vladimir Smirnov/TASS  
U Arhangeljskoj oblasti sačuvan je priličan broj drvenih crkava, ali mnoge od njih nisu u najboljem stanju. U Oševensk treba da dođete kako biste svojim očima videli severnu drvenu arhitekturu. Posebno obratite pažnju na Crkvu Bogojavljenja iz 1787. godine, koja je  jedan od najvećih očuvanih drvenih hramova u Rusiji.
 
Pavel Kononov/Sputnik Tu možete videti i stare drvene kuće. Selo je malo. U njemu stalno živi samo 70 ljudi, ali u Oševensku turisti su uvek dobrodošli. Gosti će saznati sve o lokalnim običajima, upoznati pravu rusku „banju” (saunu) u izvornom obliku i imati priliku da se oprobaju u tradicionalnim zanatima.
 
Vladimir Smirnov/TASS Kako stići: Najpre od Arhangeljska treba stići do grada Kargopolja autobusom br. 521 (vožnja traje 8 sati), a zatim autobusom do Oševenska (vožnja od sat vremena). 5) Kinerma: Tradicionalno karelsko selo
 
Ilja Timin/Sputnik Stanovnici Kinerme do dan danas čuvaju tradicionalni način život: bave se poljoprivredom i karelskim zanatima. Pritom sa zadovoljstvom svoje umeće dele sa gostima, a takođe ih uče da pripremaju karelska jela. 
 
Ilja Timin/Sputnik U selu možete videti drvenu kapelu iz 18. veka sa očuvanim ikonostasom, kao i kuće za stanovanje iz 18. i 19. veka, koje su već proglašene za spomenike arhitekture.
 
Ilja Timin/Sputnik Kako stići: sa autobuske stanice Petrozavodska (1.000 kilometara severno od Moskve) autobusom prema Savinovu. Vožnja traje dva i po sata. 6) Veliki Kunalej: Staroversko selo u Burjatiji
U Burjatiji uglavnom žive budisti, ali nedaleko od Ulan-Ude postoji i staro selo staroveraca. Osnovalo ga je 200 prvih doseljenika 1765. godine i do danas njihovi potomci, a ima ih preko hiljadu, čuvaju stari način života.
 
visitburyatia.ru Posebno su impresivne drvene kuće lokalnih stanovnika: jarkih boja, ukrašene izrezbarenim prozorskim okvirima i neobičnim ornamentima. Samo da staneš i diviš se!
 
visitburyatia.ru Kako stići: sa autobuske stanice Ulan-Ude (5.600 kilometara istočno od Moskve) autobusom. Put traje dva i po sata. 7) Stara Ladoga: Drevna prestonica Severne Rusije
 
Legion Media Ovo ne samo što je jedno od najlepših naselja u Rusiji, već je i jedno od najstarijih! Osnovano je još sredinom 8. veka, a do naših dana sačuvala se kamena tvrđava iz 9. veka, kao i Georgijevska i Uspenska crkva iz sredine 12. veka.
 
Aleksej Daničev/Sputnik Smatra se da je u stara vremena Stara Ladoga bila prestonica Rusije. Prema predanju, na ovom mestu, na najvišem bregu, sahranjen je knez Oleg Vešti, koji je vladao na prelazu iz 9. u 10. vek. Ne zna se sa sigurnošću da li to tačno, ali živopisni predeli Stare Ladoge garantovano vas neće ostaviti ravnodušnim.
 
Ruslan Šamkulov/TASS Kako stići:  Iz Sankt Peterburga do grada Volhov lokalnim vozom (dva i po sata vožnje), a zatim autobusom br. 23 do Ladoge. Ana Sorokina / Russia beyond  
 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.