Sedam milijardi evra protiv otopljavanja

Izvor: Blic, 12.Dec.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam milijardi evra protiv otopljavanja

Lideri EU su se dogovorili da u naredne tri godine isplate 7,2 milijarde evra zemljama u razvoju kako bi im pomogli da se prilagode klimatskim promenama. Saopštavajući tu vest, Fredrik Rajnfelt, premijer Švedske, predsedavajuće EU, rekao je da će svih 27 država članica EU izdvojiti sredstva u te svrhe i da Unija daje svoj „adekvatan doprinos".

Britanski premijer Gordon Braun je izjavio da je britanski udeo u toj sumi, sa 553 miliona evra godišnje, najveći. Lideri >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU se nadaju da će ovaj sporazum delovati podsticajno na pregovore o klimi u Kopenhagenu. „Ono što smo danas videli veoma je značajan korak napred u potrazi za sporazumom u Kopenhagenu", istakao je Braun.

Po završetku dvodnevnog samita EU u Briselu, Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropske komisije, izrazio je uverenje da sporazum može da doprinese završnoj etapi pregovora o klimi u Danskoj. Ali, mada lideri EU smatraju da imaju kredibilan finansijski predlog, nije nimalo sigurno da će sve zemlje u razvoju smatrati da je navedeni iznos dovoljan, iako procenu EU potvrđuju i zemlje kao što su Japan i SAD. Taj novac treba da posluži za formiranje fonda koji će pomoći najsiromašnijim zemljama sveta da se od 2010. do 2012. pozabave takvim problemima kao što je porast nivoa mora, seča šuma, nestašica vode i drugim posledicama klimatskih promena i smanje svoje emisije gasova staklene bašte.

Udeo EU činiće značajan deo predloženog globalnog iznosa od sedam milijardi evra. Doprinos Nemačke iznosiće 480 miliona evra godišnje od 2010. do 2012. Gordon Braun i Nikola Sarkozi, lideri Britanije i Francuske, izjavili su da će njihove dve zemlje dati najmanje 1,7 milijardi evra u periodu od tri godine.

Globalni porez

Lideri EU su pozvali Međunarodni monetarni fond da razmotri mogućnost nametanja globalnog poreza na finansijske transakcije pošto žele da budu sigurni u to da se banke neće upuštati u preterane rizike koji bi doveli do još jedne svetske finansijske krize. Za takozvani Tobinov porez, nazvan po ekonomisti Džejmsu Tobinu, zalažu se Francuska i Britanija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.